Следвайте ни

Д-р Димитър Георгиев, ендокринолог в МБАЛ „Медлайн“: Затлъстяването и диабет тип 2 са световна пандемия

viber icon

Развиващата се пандемия от затлъстяване и диабет тип 2 в световен мащаб се дължи на съвременния стресов начин на живот, съчетан с неправилно висококалорично хранене и намалено движение. Това заяви ендокринологът от болница „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев по време на първата извънстолична дискусия „Иновации в името на нашето здраве“, организирана от в. "Марица" и Хермес Медия в хотел „Рамада Принцес Тримонциум“ в Пловдив.

В миналото човекът е събирал храна за ежедневните си нужди, като за това е полагал сериозни усилия, т.е. изгарял е много калории и не е трупал излишни килограми. Сега е различно - до храната се стига много по-лесно, а дори консумацията на минимални количества от нея води до затлъстяване. Затова ендокринолозите са категорични, че водеща роля в патологичните отклонения имат начинът и видът на храната.

Съвременният диетичен режим включва не голямо количество от нея, но с високовъглехидратно и високомазнинно съдържание, което води до повишения калориен внос. Това в съчетание с превалиращия при човека свръх съхраняващ генотип, т.е. генна модификация за пестене на енергия, наследена при нас от древните хора, води до прогресивно покачване на телесното тегло, което е основно за сметка на мастната тъкан.

Когато тя се натрупа за кратък период и в областта на талията, тя е особено патологична, метаболитно активна и дава началото на комплекс от състояния, оформящи се като метаболитен синдром, чийто компонент е и диабет тип 2.

Съвременният терапевтичен подход за овладяване на нарастващата пандемия от метаболитни състояния включва цялостна подмяна в начина на живот и храненето на хората, посочи д-р Георгиев. Към момента се разработват основни фармакологични средства, насочени към ограничаване на апетита и подобряване на хормоналния баланс, свързан с телесното тегло, но в основата на лечението си остава разумният и правилен калориен прием, който е индивидуален при различните пациенти.

Недостатък в лечението към момента е трудното придържане към стриктен диетичен режим, липсата на обучителни програми, свързани с храненето и опасността от метаболитни заболявания, и не на последно място високата цена на доказани медикаменти за понижаване на теглото. Затова е необходимо широко обществено обсъждане и ангажираност на голяма част от хората, знаещи и предприемащи дългосрочни мерки за овладяване на затлъстяването с епидемични размери и хроничните последици от него. Необходимо е да се ангажират семейството, образователната система, лекарите, обществените организации и т.н., за да обърнем негативната статистика за водещо място на българите в ЕС по отношение на сърдечносъдовите и метаболитни болести.

За да се избегне затлъстяването, д-р Георгиев препоръчва на своите пациенти минимум 30-60 минути физическа активност. Необходимо е контролът върху рисковите фактори да бъде постоянен и непременно трябва да се ограничи приемът на алкохол. Целта е да се насърчи по-здравословен режим на хранене и активен начин на живот за всички и да се спре нарастването на случаите на прекомерно тегло.

Само тогава има надежда и диабет тип 2 да бъде ограничен. В България болните са повече от половин милион, но съществува огромен брой недиагностицирани пациенти, които съответно не се лекуват и не контролират заболяването си. Пациентите настояват за подобряване на достъпа до скрининг и диагностика на диабета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?