1939

Д-р Анна Карафилоска: Есента е опасен сезон за кардиологичните пациенти

Кардиологът в МБАЛ „Медлайн“ съветва читателите на "Марица"

Настъпващата есен носи усещането за топлота, красота и изящество. Идиличната представа обаче се нарушава от мрачната промяна в климатичните условия - времето застудява,  денонощните температурни колебания стават големи, зачестяват валежите. Всички тези промени оказват неблагоприятно влияние върху сърдечносъдовата система, казва д-р Анна Карафилоска, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“.

Влошава се контролът на артериалната хипертония, срещат се по-често аритмии, миокарден инфаркт, засилват се симптомите на сърдечната недостатъчност, зачестяват инсултите. Хората в напреднала възраст и кардиологичните пациенти са по-чувствителни към сезонните промени.

Неблагоприятните фактори, които затрудняват работата на сърдечносъдовата система, освен ниските температури, са още промяната в начина на хранене, намалената физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Редица проучвания доказват, че

стойностите на кръвното налягане се влияят от температурните промени. 

Едно от обясненията на  този феномен е спазъмът на кръвоносните съдове, причинен от студа. Това повишава периферното съдово съпротивлен​ие и стойностите на кръвното налягане. Друга причина за влошаване на контрола на артериалната хипертония през студените месеци е консумацията на храни, които са с по-висока калорийна стойност, по-високо съдържание на сол, диета, бедна на плодове и зеленчуци. Това води до повишаване на телесното тегло  и задръжка на течности.  Някои изследвания сочат, че вариациите в кръвното налягане се влияят и от по-слабото слънчево греене, това понижава нивата на витамин D и предизвиква  хормонален дисбаланс. Приеманите антихипертензивни медикаменти се оказват недостатъчни за запазване на контрола на артериалната хипертония, посочи кардиологът от „Медлайн“.

Тези фактори също влияят зле върху състоянието  на пациентите със сърдечна недостатъчност.

Появяват се задух, отоци по подбедриците, 

болните се уморяват при извършването на по-малки  от обичайните физически усилия, оплакват се по-често от сърцебиене и гръден дискомфорт. Влошава се качеството им на живот.

При болните с исхемична болест на сърцето 

студът причинява спазъм на коронарните артерии,

появява се гръдна болка, възможни са нови съдови инциденти. Зачестяват случаите на нестабилна стенокардия, миокарден инфарт, внезапна сърдечна смърт.

Колебанията в стойностите на кръвното налягане, аритмиите, спазъмът на кръвоносните съдове засягат и мозъчното кръвообращение. По-чести се проявите  мозъчносъдовата болест -  исхемични и хеморагични инсулти.

За да  избегнат влошаване на здравето през есента и зимата,  хората трябва да спазват няколко лесни  правила:

- да избягват излагането на екстремно ниски температури,

- преход от студено към топло и обратно трябва да става постепенно,

- да се хранят рационално, да консумират по-малко солени храни и алкохол,

- да избягват тютюнопушенето,

- да запазят своята физическа активност,

- да следят за промени в теглото си.

Според д-р Карафилоска редовното измерване на кръвното налягане и наблюдението за поява на  ранни белези  за декомпенсация на сърдечната недостатъчност трябва да станат неизменна част от ежедневието на кардиологичните пациенти. При най-малък признак за влошаване на състоянието болните трябва незабавно да потърсят лекарска помощ. Спазването на тези препоръки ще им осигури един по-дълъг и пълноценен живот.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?