1553

Д-р Анелия Накова, стоматолог: Два прегледа годишно гарантират красивата усмивка

Цялата процедура за избелване отнема около час и половина и се постигат с 2-3 тона по-бели зъби

В месеца на денталната профилактика и оралното здраве на децата се замислих дали красивата усмивка е възможна. Отговор на този и на още други любопитни въпроси ще ни даде д-р Анелия Накова от дентален кабинет „Накови”. Завършила е в МУ-Пловдив и е общопрактикуващ дентален лекар от седем години. Ето какво ни разказа тя.

----------------------------------------------------------- 

- Д-р Накова, възможно ли е усмивката да е красива, ако денталното ни здраве не е на необходимото ниво?

- Това няма как да се случи. Трябва да се поддържа много добро ниво на орално здраве, за да може и усмивката да е красива, тъй като всяко заболяване води след себе си други, и съответно оттам се нарушава и здравето на зъбите, и здравето на дъвкателния апарат. Иначе казано, за да имаме красива усмивка, трябва да се грижим ежедневно за оралното си здраве и да ходим на редовни посещения при стоматолог.

- Разкажете ни какво включват процедурите по избелване на зъби!

- Има различни варианти. Най-добрият е кабинетното избелване. Цялата процедура отнема около час и половина и се постигат с 2-3 тона по-бели зъби. Тя не е от най-евтините, но нейният основен плюс е, че се извършва бързо и всичко се контролира от стоматолог. Единственият негатив, който може да се появи, е чувствителност на зъбите за ден-два.

Вторият вариант е домашното избелване, което може да се случи с шини, които се изработват от стоматолог, но се извършва изцяло вкъщи и продължава около 2 седмици. Имайте предвид, че тук периодът е по-дълъг и не се контролира от зъболекар. В резултат на това освен чувствителност на зъбите са възможни различни усложнения.

В последно време нашумяха и лентичките за избелване, които също всеки има възможност да приложи вкъщи и в известна степен са ефикасни. Зависи все пак от това как човек си поддържа зъбите. Хора с добра орална хигиена имат доста добри резултати при този метод.

- Освен избелването какво друго можем да  направим, за да имаме перфектна усмивка? Какви са най-важните неща, които трябва да съблюдаваме в ежедневието, за да бъдат зъбите ни безупречни?

- Първото и най-основно правило е свързано с редовни посещения при стоматолог за профилактични прегледи, почистване на зъбен камък, полиране на зъбите и махане на плаката. Оттам нататък всичко е свързано с ежедневните грижи у дома, като те включват редовно почистване с подходяща четка, задължително ползване на конци за зъби или по-новата алтернатива - зъбен душ (особено при хора с повече коронки, мостови конструкции или други изграждания в устата).

Водите за уста също са важни - за ежедневна употреба или за по-специализирана. Трябва да се внимава при избора им, защото някои от тях съдържат противовъзпалително лекарство, и затова не бива да се ползват повече от 2-3 седмици. Търсете такива за ежедневна употреба, когато нямате проблем с венците.

Спазвайки ежедневно тези съвети, можете да постигнете перфектно орално здраве.

- Знаете ли някакви универсални продукти за домашна дентална грижа, които наистина помагат? Възможно ли е избелване на зъбите у дома с подобни средства?

- Повечето средства, които са широко познати на пациентите, дават резултат единствено за повърхностно почистване на зъбите - плака и повърхностни оцветявания, но избелване на зъбите не може да се постигне с тях. Има много митове като този за содата бикарбонат. Но при едно хронично използване на сода се стига до изтъняване на емайла, което е абсолютно противопоказно.

За премахване на петна по зъбите можете да използвате пасти с активен въглен (известни като „черни пасти”). В момента на пазара има доста различни видове. Те са добър вариант за повърхностно почистване и не са вредни.

Що се отнася до избелващите пасти, имайте предвид, че те не бива да се използват от пациенти с чувствителни зъби. Освен това постоянната им  употреба води до чувствителност. Максимум два-три месеца трябва да се използват и след това да се сменят с друга. Не са добър вариант за постоянна употреба, защото и те малко или много водят до изтъняване на емайла. Освен това не помагат за избелване, а малките перлички в тях действат само за премахване на плака и повърхностни оцветявания.

- Кой днес се интересува повече от здравето и красотата на зъбите си -  жените или мъжете?

- Все още жените повече държат на красивата си усмивка и са по-суетни. Те по-често питат за избелване на зъбите и се грижат по-добре за оралното си здраве.

- Хората идват ли често на профилактични прегледи?

- За съжаление, все още не. В България не сме достигнали нивото, в което хората да имат самосъзнанието да идват на профилактични прегледи. Посещават ни основно с проблеми или от суета.

- Какъв е съветът, който давате на всички ваши пациенти?

- На пациенти, които не са особено проблемни със зъбното здраве и поддържат добра орална хигиена, им препоръчвам два пъти годишно профилактични прегледи. Тези, които имат една идея по-проблемни зъби - 3-4 пъти в годината, за да се избегнат усложнения.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 9 оценки
3.9/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Проф.д-р Снежана Цанова,дм Катедра по Оперативно зъболечениФДМ Пловдив

Проф.д-р Снежана Цанова,дм Катедра по Оперативно зъболечениФДМ Пловдив

09.05.2023 | 15:18

За това ли учихте 6 г. лекции, практически упражнения по предклиника на фантомни глави, клинични упражнения с пациенти под ръководството на Вашите асистенти, преодолявахте десетки изпити по анатомия, физиология, фармакология, вътрешни болести, УНГ, очни болести, детски болести, детска дентална медицина, оперативно зъболечение и ендодонтия, пародонтология и ЗОЛ, орална хирургия, лицево-челюстна хирургия, протетична дентална медицина, образна диагностика, алергология и физиотерапия, ние се мъчихме с Вас да Ви научим поне на основните базови знания, които трябва да притежава като компетенции всеки общопрактикуващ лекар по дентална медицина и накрая след много учене, физическо и умствено натоварване успяхте да стигнете успешно до финала - дипломирахте се като магистри по дентална медицина. А какво виждам? Виждам, че сте се преквалифицирали в козметички и козметици и "печелите" от привържениците на "чалга културата". Но всяка мода отминава с времето и да изостанете на светлинни години от нивото на съвременната дентална медицина! Нищо против колегите дерматолози, козметички, масажисти, хигиенисти и т.н. Уважавам труда на всеки, но си помислете какви очаквания сте имали като студенти вие и вашите родители. Парите ли са най-голямата ценност в този живот? Всички сме дали Хипократова клетва и вие също сте се заклели, че ще работите в името на хората като лекари да се борите със знанията си и с уменията за опазване здравето на хората, вкл. и на денталното здраве. Все повече с тези снимки изглеждате като служители в голяма търговска верига, но не видях доказателства за работата ви като лекари по дентална медицина. Оставете да пуснете и обява за продаване на зъби на бройка на промоция и печалбата да се утрои.

Отговори
0 0
Прост зъболекар

Прост зъболекар

25.03.2023 | 20:51

Избелване на зъбите,филъри,ботокс и епилация са фундамента на съвременната стоматология!

Отговори
5 0
ПрозД зъболекар

ПрозД зъболекар

25.03.2023 | 20:44

Избелване,ботокс,филъри и епилация на горна устна е фундаментална стоматология.

Отговори
4 0
само да попитам

само да попитам

25.03.2023 | 18:20

Какво е общото между профилактиката при деца и избелването на зъби? Тази процедура е забранена под 18-годишна възраст! И като ще правите реклами, можеше една по-хубава снимка да поставите! Криви зъби, фрактура на резец, пародонтит.......само избелването липсва.

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?