49

COVID-комплексът на „Централ Хоспитал“ със собствени алгоритми за лечение на опасната зараза

Пациентите с  COVID-19 се лекуват по специално разработени в болница „Централ Хоспитал“, алгоритми и оформени в медицински терапевтични протоколи. „Те са съгласувани с  началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Чавдар Стефанов, който консултира всички по-сложни и комплицирани случаи в лечебното заведение. Държим на неговото мнение, а и той никога не ни е отказвал помощ“, посочи  д-р Стефан Василев, началник на комплекса за лечение на коронавирус в болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“. 

Алгоритмите за лечение са два различни типа – единият е за тежките случаи, настанени в интензивно отделение, а вторият - за останалите, които са в по-добро състояние и не се налага да им бъде провеждана дихателна реанимация, обясни д-р  Василев. 

Към момента натоварването на интензивните легла в болницата е по-малко спрямо предходните вълни, което вероятно се дължи на повишения процент ваксинирани. Според анестезиолога лечебното заведение не е навлязло в петата вълна, тъй като досега не е доказан случай на Омикрон. „Все още се борим с четвъртата, която започна в средата на август и не е приключила. Оказа се доста дълга и тежка, а вероятно ще се застъпи със следващата“, коментира специалистът. Той изрази надежда прогнозите на епидемиолозите да се сбъднат и пандемията да започне да затихва от пролетта. Пациентите, които постъпват са млади хора в активна възраст, но не са ваксинирани. Медиците предполагат, че е възможно част от по-тежко боледуващите да са били и хора с фалшиви сертификати. 

Д-р Василев отново призова хората да се инунизират, а тези, които са го направили, да си поставят бустерна доза, тъй като това е шансът им да се предпазят от заразата или да преболедуват по-леко, без да се налага да постъпват в болница. Ваксината спасява животи, напомни началникът на COVID комплекса. 

Той отбеляза, че много добрите резултати на болницата в голяма степен се дължат на отзивчивостта и огромната подкрепа на ръководството. До момента за нуждите на интензивното звено са закупени 5 нови обдишващи апарата, както и последно поколение мобилен рентгенов апарат – кугел, изключително необходим при диагностиката на пациентите в тежко състояние. Като всички лечебни заведения у нас, и тук недостигът на персонал е сред основните проблеми. Ситуацията би се утежнила, след като Омикрон навлезе масово и зарази колегите, които ще бъдат карантирани, но вярвам, че ще се справим, коментира д-р Василев. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Доктор Куин

Доктор Куин

20.01.2022 | 22:26

Докога ще играете цирка белодрешковци???

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?