49
Следвайте ни

COVID-19 вдигна рейтинга на ваксините против грип

viber icon

В аптечната мрежа има достатъчно противогрипни ваксини, уведомяват от сектора. Информацията идва по повод желанието на голяма част от гражданите да се запишат в листи на чакащи, както беше миналата година. Това обаче сега не се налага, тъй като Министерство на здравеопазването е направило по-голяма поръчка предвид засиленото търсене през есента на 2020 г. и този път препаратите трябва да са достатъчни за всички, решили да се предпазят.  

По този повод д-р Костадин Сотиров, който е председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в Пловдив, казва, че за момента пациентите му, които са над 65 години, предпочитат да изчакат със закупуването на противогрипните ваксини. Очаква се в следващите седмици да се получи повече информация за разпределението на безплатните ваксини, които се полагат на по-възрастните. До тях ще имат достъп личните лекари, които ще ги предоставят на желаещите. Ако те обаче се окажат недостатъчни, ще се наложи записалите се по-късно да си купят ваксините от аптеките.  

Според д-р Сотиров Министерство на здравеопазването всяка година увеличава бройката на дозите от противогрипните препарати, които предоставя безплатно. Тази година те са 230 хиляди, които ще се разпределят на 3800 семейни лекари. Това означава, че едва 300 от българските джипита няма да получат от безплатните ваксини за пациентите си в напреднала възраст. За сравнение миналата година безплатните дози са били 180 хиляди, а година по-рано 120 хиляди.  

Идеята на по-голямата поръчка, направена от Министерство на здравеопазването към фармацевтичните дистрибутори, които внасят препаратите в страната, е да бъдат обхванати всички желаещи ваксина. По традиция от пациенти на възраст, записани при д-р Сотиров, такова желание изявяват около половината.  

Данните обаче показват, че броят на желаещите се е увеличил. Ако през 2018 г. едва 2% от хората над 65 години са пожелали да се имунизират, то през миналата година делът им е бил 13%. При по-младите, на които не се полагат безплатни ваксини, увеличението също е видимо – от 2% през 2018 г. желаещите са скочили на 5,5% за 2020г., обяснява д-р Сотиров, който свързва промяната с появата на COVID-19. Счита се, че противогрипната имунизация има възможност да подпомогне цялостния имунитет и именно затова някои хора са се решили на нея.  

Д-р Сотиров съветва всички да не отлагат, тъй като е добре ваксината против грип да се постави до края на ноември, преди грипната вълна да ни е ударила. В случай че безплатните дози не достигнат, препаратите са достъпни в аптеките на цени от около 20-30 лв.  

В момента в България протоколът изисква спазването на интервал от 14 дни между отделите ваксини. Тенденцията в световен мащаб обаче върви към възможността от едновременно провеждане на ваксините против COVID-19 и грип. Така например в Дания, Финландия и САЩ имунизациите се провеждат в един и същи ден.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?