46

COVID-19 набира сила, наплив за новата ваксина в РЗИ-Пловдив

Над 80 души са се ваксинирали само за няколко часа  против новия подвариант на COVID B86 – Пирола в първия ден на ваксинацията, съобщи за „Марица“ д-р Милена Панайотова, шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Пловдив. Тя подчерта, че на този етап желаещите да се имунизират са основно хора, които са си сложили вече два или три бустера, но се забелязва и интерес от такива, които досега не са ваксинирани. 

Новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19 е разработена от Пфайзер и е препоръчителна за хора с компрометиран имунитет и за техните близки, страдащи от хронични заболявания и медицински лица.

„Настъпва сезонът, когато ще се активира не само COVID, но и всички останали вируси, а коронавирусът никога не си е отивал окончателно“, каза д-р Панайотова и припомни, че ваксините са безплатни. Те могат да бъдат поставяни едновременно с противогрипните, но на различни ръце.

В регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. По данни на  Националния център по заразни и паразитни болести сегашните ваксини са адаптирани към циркулиращите варианти и ефективността им ще бъде голяма – над 80% - 90%

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
mess

mess

27.09.2023 | 20:01

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: -~---- https://marketl.ink/biocos

Отговори
0 1
Само питам

Само питам

27.09.2023 | 17:51

Защо като журналисти не запитахте дали е удобно за гражданите на Пловдив ваксините да се поставят единствено в един кабинет намиращ се в сградата на РЗИ? Все пак Пловдин е град с над 300 000 жители! Или инфото ви е единствено за отбиване на номер?

Отговори
3 0
Марица

Марица

27.09.2023 | 17:01

Колко ви плащат за реклама на ГМО субстанции???

Отговори
9 3
А кога

А кога

27.09.2023 | 16:59

Ще има наплив към гробищата от екипа на продажната Марица? Няма да е лошо да си вземете и децата с вас в ковчезите , за да може да се заличи този лош материал . Амин . И дано скоро се споминете.

Отговори
5 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?