2374

Чужди студенти по медицина сбъдват мечтите си в Пловдив

Присъствието на чуждестранни млади медици в пловдивските болници вече е обичайна гледка. Всички те са възпитаници на МУ-Пловдив, които трупат опит в медицината, докато подпомагат лечението на пациентите. Това, че не говорят перфектен български, подсказва, че идват отдалеч, но старанията им не остават незабелязани. 

Димитра Стефаниди пристига в Пловдив от Гърция, за да сбъдне мечтата си да стане лекар. 19-годишната първокурсничка в Медицинския университет като всеки млад човек се интересува от много неща, но любовта към учението я отличава от повечето ѝ връстници. На кандидатстудентските изпити тя изкарва максимални оценки и е сред наградените при откриването на учебната година за чуждестранни студенти в университета.

Казва, че се е ориентирала към медицината, тъй като смята, че като наука тя непрекъснато се развива. Привлича я още възможността да бъде полезна на обществото в ролята си на лекар. Вярва, че изборът ѝ на специалност е перспективен и предлага възможности за работа и професионален растеж навсякъде по света. Въпреки многото предимства на реализацията в бяла престилка младото момиче е наясно и с жертвите в личен план, които ще му се наложи да направи, за да бъде успешен лекар. Да помага на нуждаещите се обаче, се оказва по-важно от всичко друго за Димитра.

Тя избира МУ-Пловдив, след като научава за неговата богата история и постиженията на  възпитаниците му. Причини да се спре точно на него са и динамичната социална среда в кампуса, и развитата общност на международните студенти във вуза. Впечатлява се още от гостоприемността на града ни и споделя, че тук се чувства като у дома си. За бързата си адаптация благодари на новите приятели, които намира точно под тепетата.

Разбира се, когато прави планове за бъдещето, пандемията не влиза в сметките на Димитра. Коронавирусът обаче се оказва обстоятелство, с което студентите по медицина се налага да се съобразят. Въпреки недостатъците на онлайн лекциите, при които момичето споделя, че материалът се усвоява по-трудно, тази форма на обучение ограничава контактите и предоставя спокойствие както на него, така и на преподавателите в университета.   

Сложната обстановка обаче не помрачава следването на младата студентка. Първият семестър за Димитра минава добре. Тя намира изучаваната материя за интересна и разбира значението <210> за поставянето на основа за следващите години на обучение. Справя се със сесията, като учи по време на семестъра и не оставя четенето само за преди изпитите.  

От малка Димитра има желанието да се посвети на най-нуждаещите се, като стане част от структурата на „Лекари без граници“.

Тъй като поставя пациентите в центъра на своята бъдеща професия, се старае да направи всичко възможно, за да комуникира безпрепятствено с болните. Затова се отнася отговорно към курсовете по български, които посещава.

В началото на кандидатстудентската кампания на МУ-Пловдив отличничката споделя за тайната на своя успех на входящите изпити за университета. На първо място поставя цялостната отдаденост на крайната цел да бъде приета в мечтаната специалност. Желанието ѝ един ден да бъде лекар пък я мотивира да даде всичко от себе си по време на усилената подготовка. Съветва бъдещите си колеги, на които предстои явяването на кандидатстудентски изпит, да не отлагат ученето. Преди всичко трябва да бъдат водени от мечтите си.  

За момента Димитра все още не знае какво иска да специализира в бъдеще, но е сигурна, че този въпрос ще се изясни по време на следването ѝ в МУ-Пловдив. В зависимост от областта ще избере най-доброто място, където да получи практическо обучение. Междувременно се надява наред с опита, който ще добие по време на следването си, да успее да окаже необходимата подкрепа на пациентите в пловдивските лечебни заведения. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Дарина

Дарина

01.09.2022 | 09:44

Колко още хора трябва да въвлече със себе си Бистра Мощева, за да бъде спряна и наказана?!

Отговори
0 0
Диона

Диона

31.08.2022 | 17:16

Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

Отговори
0 0
Ния

Ния

31.08.2022 | 10:26

Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

Отговори
0 0
Теди

Теди

29.08.2022 | 16:07

Здравейте! Прочетох вашите мнения за Бистра мощева и мога да ви кажа,че и аз съм напълно съгласен с вас. Чувал съм от много познати и незпознати хора, които са били жертви по един ли друг начин заради тази жена. Ще ви посъветвам да потърсите помощ и да отстоявате вашите права докрай, за да не я оставяте да продължава по този начин. Нека предовтарим това да се случи и на други хора....

Отговори
0 0
Ганка

Ганка

28.08.2022 | 13:41

Престиж е фирма фантом.Любезна жена се обажда на стари клиенти с предложение за крипто инвестиция.

Отговори
0 0
Ганка

Ганка

28.08.2022 | 13:40

Престиж е фирма фантом.Любезна жена се обажда на стари клиенти с предложение за крипто инвестиция.

Отговори
0 0
Недялков

Недялков

27.08.2022 | 14:33

Бистра Мощева e безкрупулна, силно манипулативна и явно има доста опит в измамите. Наистина препоръчваме да се пазите от нея.

Отговори
0 0
Илко Колев

Илко Колев

14.08.2022 | 21:27

Бистра Мощева продължава да търси потенциални инвеститори, които да завлече чрез крипто пирамидата в която участва.

Отговори
0 0
Алекс Генев

Алекс Генев

14.08.2022 | 17:03

Явно има много измамени от Престиж Клуб. Яд ме е, че не се поразрових из интернет за да проверя фирмата преди да дам пари.

Отговори
0 0
Боян Монев

Боян Монев

29.07.2022 | 10:17

Това е пирамида в която всички губят.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?