1553

Чудо в Пловдив! Спасиха крака на дете с уникална операция

С уникална операция лекари помогнаха на 4-годишно дете и спасиха от ампутация крака му. Интервенцията се прави за първи път у нас, съобщи bTV.

4-годишният Сарп страда от злокачествено заболяване - Сарком на Юинг. Туморът е обхванал дясното краче на детето и за да спасят живота му, лекари предлагат крайно решение - ампутация.

Таткото, който е с ампутиран крак след трудова злополука, и майката отказват категорично.

Лекари от две пловдивски болници се обединяват и извършват 6-часова операция в болница „Еврохоспитал“. Премахната е голяма част от крака. На детето е сложена двойно растяща ендопротеза, изработена чрез 3D принтиране в чужбина.

 „В случая просто се наложи, тъй като е малко дете, да бъде така предвидена протезата, че да може да расте както за сметка на бедрото, така и на коляното, защо да се ампутира нещо, когато може да бъде спасено“, проф. Владимир Ставрев, ортопед в УМБАЛ „Свети Георги“.

„Крайникът ще бъде щаден откъм коляното, докато зараснат мекотъканните структури. След това се надяваме, че ще може да ходи като всеки един нормален човек“, добави проф. Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Лечението ще продължи с химиотерапия.

„Искам най-нормално с другите деца да играе, да тича. Много, много съм благодарна, че ми спасиха детето“, заяви Гюллю Махмуд, майка на момченцето.

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 11 оценки
4.6/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?