Следвайте ни

Четирима заболяха от кучешка тения за седмица

Четирима души в Пловдив и областта се разболяха от кучешка тения в рамките на една седмица- от 30 септември до 6 октомври. Данните бяха изнесени от Националния център по обществено здраве и анализи. Специалистите предупреждават, положението е сериозно. тъй като за първи път през тази година толкова хора са заболели за толкова кратко време.

За сравнение  до сега само през месеците януари, март и май по трима души  са прихващали кучешка тения, а в останалите по един-двама. Разпространители на тази болест, известна още като ехинококоза са най-вече безстопанствените кучета. Заразяването се осъществява перорално – поглъщане на яйцата на паразитите през устата. Това става при пряк контакт със заразено куче, пиене на замърсена вода от открити водоеми или при консумация на недостатъчно добре измити плодове и зеленчуци, които са били замърсени.

Инкубационният период на заболяването може да бъде дълъг – от месеци до година. Най-засегнати са  черния дроб, белия дроб и мозъка. При разкъсване на ехинококова киста се освобождават паразити, които се разпространяват в околната тъкан и водят до образуване на нови кисти, а в по-тежките случаи се стига до развитие на анафилактичен шок. Лечението се извършва с медикаменти, или оперативно.

Профилактиката се състои в спазването на добра лична хигиена и избягване на какъвто и да било контакт с бездомни кучета. Особено рискови групи са децата и затова трябва да следим за редовното измиване на ръцете преди храна, както и измиването на суровите плодове и зеленчуци преди да бъдат консумирани.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?