Следвайте ни

Четете в "Марица": Пловдивската Мона Лиза омагьоса Родопите

viber icon

1. Социалните готвят закрила за Дария

Социалните служби имат готовност да предприемат мярка за закрила спрямо момиченцето, което падна от прозореца на дома си, ако обстоятелствата в семейството го изискват. 

Това съобщиха от дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив. Служителите, ангажирани със случая, поддържат постоянно връзка с лекуващите лекари. Дария все още е в интензивен сектор. Предстои днес да се направи изследване със скенер и консултация с невролог. 

Детето падна на 6 септември от втория етаж на дома си на бул. „Хаджи Димитър”  и е намерено от съседи. В това време родителите спели пияни. Така ги заварил  полицай, който  ги потърсил да ги уведоми, че дъщеря им е закарана в болница. 63-годишният татко се оказал с 1,9 промила в кръвта, а майката на възраст около 40-те - с 1,2 промила. Според съседи двамата били неадекватни.

2. Търсят истината за фала със зоопарка с очна ставка

На очна ставка между надзорна фирма „Агроводинвест” и „Запрянови 03” ще се търси истината с фала, довел до блокирането на строежа на зоопарка. Той е спрян  с акт 10  преди около четири години, а акт 11 за възобновяване на работата и досега не е подписан.  Както "Марица" вече съобщи, от  Община Пловдив  бяха изпратили нотариални покани до двете фирми, за да поемат ангажимент за обекта или да се откажат. 

3. Тема на броя Селски кметове сложиха Тодор Живков в малкия си джоб

Селски управници държат рекордите за оцеляване във властта с по 4 десетилетия на поста. Тази есен най-много са кметовете, които се борят за трети или четвърти мандат, но има и такива, които ще търсят одобрението на съселяните си за осми пореден път

4. Сестра гони брат от къща на площада

Брат и сестра воюват вече две години за апетитен имот на пъпа на Пловдив. Става въпрос за стара къща в началото на ул. „Гладстон”. От прозорците <210> се виждат часовникът на пощата и новият площад "Централен". Преди 42 години къщата на два етажа по 80 кв. м е купена за 8040 лева от тогавашния райсъвет. Има двор, който гледа към Градската градина, и втори, който е вътрешен. С решение на Окръжен съд миналата седмица 84-годишният Костадин Събев трябва да освободи стаята си на първия етаж. Причината е, че сестра му Софка го обвинява, че той я бие и гони, а той я вини в същото. Съдът приема нейната версия на събитията.

5. Младите по-болни от пенсионерите

Младите пловдивчани боледуват по-често от възрастните, а 3% от родните компании наемали лекар, който да провери дали болничният не е фалшив. Над 57 000 нашенци до 40 години не са се трудили заради заболяване, става ясно от междинните данни на НОИ. Това е една трета от всички изплатени обезщетения за безработица. За сравнение, възрастните, които са боледували, са били над 7000, а децата до 18 години - едва 12.

6. Психолози и майки пишат наръчници за родители

Безплатни наръчници за родители помагат на семейството да се справи с предизвикателството дете в училище. Подготвя ги екип от психолози, като с личен опит помагат майки и татковци. А всяка година, вече 11 подред, Асоциация „Родители” актуализира съдържанието според новата ситуация, в която динамиката на модерния живот поставя хлапетата и възрастните.

7. Пловдивската Мона Лиза омагьоса Родопите

Третокурсничката в ПУ Аника Романова си спечели прозвището "родопската Мона Лиза", след като впечатли журито на конкурса "Най-автентична народна носия" на Националния събор в Рожен.

21-годишната студентка по специалността "Българска и английска филология" грабна приза за най-красива българска носия и на ревю-спектакъла "Магията на традиционната родопска носия" през 2016 година в Смолян, а след това спечели първото място на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?