Следвайте ни

Четете в "Марица": Гробокопачите на общинското здравеопазване

viber icon

Teма на броя

Гробокопачите на общинското здравеопазване

Ако трябва да оценим последните два кметски мандата в Пловдив във връзка със състоянието на общинското здравеопазване, ще трябва да признаем, че

управлението на Иван Тотев е тотален провал. 

По отношение на демографската криза тенденцията за  Пловдив и областта е за отрицателен естествен прираст от минус 634 души на годишна база. Населението на Пловдивска област през 1980 година е било 748 239, а през 2017-а е наброявало 669 796, като продължава да се топи.

Онкологичната заболеваемост в сравнение с 1971 година е нараснала пет пъти през 2018 г., като заболеваемостта е много над средната за страната.

През последните два мандата Пловдив ликвидира една ключова болница като Белодробна и едно ДКЦ. Във фактически фалит отдавна е и "МБАЛ "Св. Мина", което поставя града пред опасността да остане само с една общинска болница. Диспансерите също съществуват по ръба на оцеляването. В същото време в града се роят и разрастват частните болници.

Според хора от бранша главният кадровик в общинските лечебни заведения е руса дама, счето​во​дител по образование. В състава на целия местен парламент има само един лекар, и то в напреднала възраст. Така гилдията под тепетата, известна с блестящи медицински специалисти и здравни мениджъри, е оставена далеч от проблемите на сектора.

Ликвидираха Белодробна, наред е Първа градска


Тежкото положение, в която се намира МБАЛ "Свети Мина", известна като Първа градска, е нагледен пример, че смяната на управители и наливането на пари невинаги помага за решаването на проблемите.


Общество 

Дама ще управлява пловдивската митница

Дама ще управлява Митница Тракийска. От средата на юли съвместяващ длъжността /с.д./ директор е Александрина Христова-Петрова. Тя е и зам-директор на Митница Тракийска, която се управлява от Пловдив.

След реформата във ведомството в началото на годината за директор бе назначен Георги Александров, който прекара на поста под тепетата обаче твърде малко време. 

Тогава единият зам.-директор на Митница Тракийска - Георги Константинов, се наложи да съвместява и длъжността директор. Шестмесечният срок за с.д. изтече и като такъв бе назначен другият зам.-директор Александрина Петрова, обясниха от пресцентъра на ведомството. 


Образование 

С 52 000 лв. по национална програма на МОН

Правят мека стая в бившето Помощно училище

Мека стая с тапицирани стени, в която деца с увреждания да редят дунапренени кубове, да ги сортират по цветове и форма или да отпуснат гръб върху меки цилиндри, ще бъде оформена в Центъра за специална образователна подкрепа.  Ще си има и тунели за провиране, но най-важното е да създаде тиха, уютна, спокойна и мека среда. Практиката в Западна Европа е меките и сензорните кътове да са в класните стаи и деца със специални образователни потребности да могат да се оттеглят там да починат или да се занимават с нещо.

Освен меката стая в Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив ще отвори и нов психологически кабинет, като за него ще се осигурят лаптоп и софтуер, чрез които децата с физически увреждания ще командват компютъра с поглед.

В модернизирането си бившето Помощно училище „Стефан Караджа”, което бе преобразувано по Закона за училищното и предучилищното образование, ще вложи 52 000 лв.

 

Бизнес 

КЗК решава за сделката между Т МАRКЕТ и "Триумф"

Единадесетте магазина от пловдивската верига „Триумф” ще бъдат отдадени дългосрочно под наем на "Maкcимa Бългapия" ЕООД - собственост на веригата  Т МАRКЕТ, съобщиха от мениджмънта на местната компания. Обектите ще продължат да функционират под досегашния бранд още няколко месеца, след което ще носят името на наемателя. Ръководството на „Триумф” вече ​е провел​о среща с персонала. Всички служители ще получат едномесечно предизвестие за прекратяване на трудовоправните отношения и ще получат една заплата за обезщетение. ​Ко​ито искат, могат да преговарят за нов контракт с новия ​работодател. 


Регион 

Хванаха три нелегални автоморги край Пловдив

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив и служители на полицията провериха съвместно автоморгите на територията на Пловдивска област. През последните две седмици на юли бяха проверени 26 обекта, като за три от тях е установено, че са незаконни. Те не са имали издадено разрешение от РИОСВ - Пловдив.  

Нерегламентираните оператори са две юридически лица, които се намират на територията на град Асеновград и село Скутаре и едно физическо лице в село Рогош. На обекта в Асеновград складираните излезли от употреба МПС-та са около 150, а в Скутаре 95, казаха от екоинспекцията.

Обединение издигна Кабаиванов за трети мандат

Местна коалиция „Обединени за нашата община“ издигна кандидатурата на д-р Емил Кабаиванов за кмет на община Карлово в предстоящите местни избори.

Това обяви на пресконференция председателят на предизборния щаб Антон Минев. В коалицията влизат „Демократична България“, представлявана от Бонка Карчева, Движение „България на гражданите“ - от Тошко Стоев и „Атака“ - от Веселин Божков. И тримата са общински съветници в сегашния Общински съвет. 


Имоти 

Архитектите против парапет на античния форум

На реставрирания римски форум има една част, която е наистина опасна за деца, разсеяни и подпийнали пловдивчани. На мястото има голяма разлика в нивата на терена, а не е предвидено монтирането на обезопасителен парапет.

Точно под южното стълбище на обекта започва римската улица Кордо максимус. Тя е от друг времеви период от разкрития до нея западен вход за форума. И точно заради това е на 1,6 метра над долните му стъпала. Получила се е продълговата дупка с едно опасно пропадане. А по проект тук не е предвиден парапет. Мястото е още по-рисково и заради нащърбените големи сиенитни блокове на Кордо максимус.

„Точно това умуваме с реставратора Никола Стоянов - би трябвало да има парапет, но той не се връзва със стила на обекта”, каза арх. Румяна Пройкова.


Най-новата атракция

Вадим на показ идеалния център на Филипопол

Римският форум, който ще бъде една от туристическите атракции на новия площад, е почти завършен. Работници поставят бетонни стъпала по един от подстъпите за обекта. Част от пешеходната зона за разходки е покрита с павета от 20-и век, а на другата са грамадните сиенитни блокове на римските улици Кордо максимус и Декуманус максимус.

Те са широки по 6 метра и това се вижда съвсем ясно. Такъв е стандартът за ширина и на една обикновена съвременна улица. „Освен този римляните създават и много други стандарти”, припомня проектантът на обекта Никола Стоянов. Той е автор на реставрацията на повечето такива археологически обекти в Пловдив и цяла България.

 

Култура

Солисти на Арена ди Верона пеят “Аида“ на Античния

Гост солисти от Арена ди Верона ще закрият Opera Open по традиция с “Аида“. Фестивалът ще приключи на 30 август, когато от 20 часа на Античния театър пловдивчани и гости на града могат отново да се насладят на вечната творба на Верди.

Най-любимото и посещавано представление на Античния театър ще предложи звезден състав от български солисти с международна кариера. Към Таня Иванова, Ивайло Джуров и Камен Чанев за първи път се присъединява и баритонът Кирил Манолов. Диригент е италианецът Якопо Сипари ди Пескасероли, а режисьор - Нина Найденова.

 

 

Светски и ВИП

Премиерът  хит в летния трансферен прозорец

Бойко Борисов сред топ нападателите на FIFA Manager

Премиерът Бойко Борисов има профил в най-новия вариант на световната игра FIFA Manager. Така по цял свят всеки, който реши да играе, може да го включи в отбора си. А става въпрос за милиони, изкушени от виртуалния футбол.

Профилът на Борисов е от сезона 2013-2014, но в играта всеки мениджър може да се включва в различни сезони на първенствата. Според анализаторите премиерът е поставен на поста централен нападател, а във визитката му най-високо са оценени лидерските му качества. По този показател Бойко получава 17 пункта, колкото имат куп световни футболни звезди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

намръщенЪ

07.08.2019 | 01:47

При СлаФчо градът процъфтяваше ли или не? Тогава бе съсипан тролейбусният транспорт, даде се старт на ред други провали, ама нещо гадориите на македонските харамии и червените боклуци бързо се забравиха от вестника

Отговори
4 1

Ееееееее

07.08.2019 | 00:01

Тоя Тотев бе! Виновен,че не се раждат бебета,ами освен да се захваща и да ги прави !

Отговори
3 2

@

06.08.2019 | 23:47

Пълен провал, но все пак най-болезнено ще бъде ако сложите дама на пловдивската митница. Нека все пак се пообмисли добре подобно решение.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?