Челен сблъсък в местната власт за шеф на Онкото

Днес става ясно кой кара влака в управлението на Пловдив

Изборът на управител на Комплексен онкологичен център - Пловдив се превръща в тест за местната власт, който ще даде отговор на въпроса кой кара влака в управлението на града. 

Каква ще бъде развръзката ще стане ясно на днешната сесия на Общинския съвет. Въпросът е дали градските старейшини ще одобрят класираната на първо място в конкурса  проф. д-р Марианна Янева, срещу която обаче има подаден сигнал до главния прокурор. Заради обвиненията срещу Янева председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова изпрати писмо до местния парламент в Пловдив с препоръка скандалният избор в КОЦ да се отложи, тъй като се накърнява общественият интерес. Това обаче по никакъв начин не повлия на местните гербери.

В писмото си Дариткова настоява да се извърши проверка дали конкурсът е проведен обективнои според правилата

На заседание вчера, свикано по спешност, всичките 17 съветници  от ГЕРБ единодушно са подкрепили решението на комисията, която класира на първо място проф. д-р Марианна Янева.

"Съветниците от ГЕРБ ще гласуват на сесията  избора на управител на КОЦ-а, както е предложила  комисията. Конкурсът е проведен при спазването на всички законови правила”, заяви за „Марица” председателят на групата Йордан Илиев, който беше и член на комисията.  

"Писмото на г-жа Дариткова бе прочетено на срещата", призна Илиев. От това обаче не е произлязло нищо, защото той отново настоя, че конкурсът е проведен законно и няма повод да бъде оспорван.

Преди сбирката източници от партията  разказаха, че  лично градският лидер на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев е разпоредил на съветниците по телефона да гласуват за проф. Марианна Янева въпреки сигнала срещу нея до главния прокурор Иван Гешев. Самият Тотев не присъства на съвещанието на групата. Сбирката пропусна и кметът Здравко Димитров. Представител на администрацията бе ресорният зам.-кмет Илия Кирчев, който е и вносител на предложението за избор на управител.

Драмата се задълбочи завчера, когато шефът на Дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Калин Калинов изпрати сигнал до главния прокурор,  Окръжна прокуратура, КПКОНПИ и Общинския съвет срещу проф. Янева. Д-р Калинов напомня, че през 2016 г. в качеството си на временен управител на болницата тя е подписала  неизгоден договор за 32-срезов компютърен томограф на стойност 950 000 лева и по този начин ощетила дружеството със сумата от 254 777 лева. За случая е осъден предшественикът на д-р Янева - д-р Красимир Вальов, организирал обществената поръчка за скъпата апаратура.

Напрежението ескалира, след като в интервю за БНР вчера бившият кмет Иван Тотев обвини Калинов за създаденото напрежение и на практика го сложи на дузпата. Според Тотев от мандата на Славчо Атанасов досега всички случаи, в които Калинов е имал отношения към някое здравно заведение в Пловдив, са завършили със скандал. 

„Колкото и субективно да е нашето мнение, ние сме си го казали на конкурса и оттогава, за две-три седмици, нищо не се е променило. Освен мен и колегата от групата Ангел Славов в комисията участваха д-р Аргир Аргиров от РЗИ - Пловдив, общинският съветник Слави Георгиев, който е юрист, и д-р Калин Калинов. Според нас класираният на първо място участник е най-добрият избор”, настоя  Йордан Илиев по повод позицията на местните гербери.

Според него е редно със сигнала срещу проф. Янева да се занимават компетентни органи.

На въпрос как ще реагира групата, ако зам.-кметът Илия Кирчев оттегли предложението, Илиев реагира: „Г-н Кирчев не е член на ГЕРБ”. И допълни, че решението ще се вземе от Общинския съвет, който е принципал на КОЦ - Пловдив.

Според съветниците от Демократична България конкурсът трябва да се отложи.  Йордан Василев от БСП също заяви, че според него цялата процедура е опорочена и е редно да бъде спряна. На подобно мнение са и съветниците от ВМРО. 

Така тежката дума за избора на управител на КОЦ - Пловдив ще имат групите на "Кауза Пловдив", "Съюз за Пловдив", ЗС "Ал. Стамболийски" и петимата независими съветници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
ха-ха

ха-ха

11.09.2020 | 20:28

Тя що се заиграва,а? Не я мислете нея, за пари се продава бабата! Да си ходи в къщи!

Отговори
0 0
До Янева

До Янева

11.09.2020 | 20:26

Дайте път на достойните! С репликата “аз само подписах” много олекнахте! Гледайте си старините. Пенсионер сте и се чудя къде се натискате и защо???? Не се уморихте от далавери!

Отговори
1 0
какви конкурси

какви конкурси

10.09.2020 | 15:49

Празни приказки... Мафията си работи! Никъде няма назначен случаен човек!

Отговори
2 0
Христов

Христов

10.09.2020 | 12:46

И понеже не е член на ГЕРБ си прави каквото му скимне. Той също е водещ в спора. Откъде накъде като не е член на ГЕРБ ще е зам.кмет. каква политическа отговорност носи? Никаква. А колко е компетентен. Лошото е,че с един достоен български лекар каквато е проф.Янева се подиграха. Намесиха се лични интереси, на не партийни членове.

Отговори
0 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?