Следвайте ни

И частните болници ще купуват лекарства с обществена поръчка

viber icon

Разкритията на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев за нейното източване стреснаха властта, активизираха опозицията, която поиска неговото изслушване, и провокираха светкавичния отговор на управляващите от ГЕРБ.

Шефката на здравната комисия и на парламентарната група д-р Даниела Дариткова свика спешна среща в Народното събрание между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечев. Целта на срещата - да парира акцията на опозицията и да тушира напрежението между двете важни институции в здравеопазването.

След нея стана ясно, че Ананиев отговаря на една от критиките на Дечо Дечев с корекция в закона.

Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както това трябва да правят държавните и общинските.

Такива предложения за промени в Закона за обществените поръчки ще направи здравният министър.

Той ще поиска и проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкохематологичните лекарства.

 

https://m.netinfo.bg/media/images/41300/41300068/991-ratio-daniela-daritkova-decho-dechev-kiril-ananiev.jpg

 

 

Друга от критиките на д-р Дечев беше, че едни и същи лекарства се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните болници, защото именно те не били задължени да провеждат обществени поръчки.

Министърът на здравеопазването бе категоричен, че подобни сигнали не са постъпвали в здравното министерство.

 Даниела Дариткова пък скастри и двете страни в спора, като напомни на здравния министър и на управителя на НЗОК, че институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите.Тя посочи, че обсъждането на темата ще продължи и през утрешния ден в парламентарната комисия по здравеопазване.

От своя страна шефът на Касата Дечо Дечев даде разяснения за сигнала с различните цени за едно и също лекарство.

Той бил подаден от производител, който в края на годината забелязал разлика между сумите, които НЗОК е заплатила и това, което той е получил. След проверката се оказва, че производителят наистина е подавал една и съща цена на търговците на едро, но Касата е плащала в някои случаи 7 пъти по-висока.

„Тоест той е получил много по-малък приход, отколкото този, който Касата е заплатила, при еднакъв брой опаковки“, разясни Дечев.

Той обаче уточни, че информацията на каква цена доставчика купува от производителя не е известна на Касата, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.

„Това лекарство – пеметрексед е закупувано от 29 лечебни заведения на цени между 129 лв. и 1063 лв. Говорим за едно и също лекарство и за едни и същи производители. Регистрираните производители са четирима. Информацията е на един от тях. Когато направихме анализа в низходящ ред, първите 10 лечебни заведения с най-висока цена на лекарството, които са отчели фактури, са частни лечебни заведения. Следват общински, онкологични центрове. Според мен тогава, когато лекарственото средство е минало през обществена процедура, неговата цена е значително по-ниска, отколкото когато е закупувано без такава процедура, както е в частните болници. Това беше връзката с промяната в ЗОП да не провеждат обществени поръчки частните болници“, обясни Дечо Дечев.

„Връзка между производител и доставчик няма категорично. Дали има връзка между болница и търговец на едро, категорично има“, заключи той.

dariknews.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?