46
Следвайте ни

Центърът за психично здраве с нови подходи в лечението СНИМКИ

viber icon

Темата за психичното здраве касае пряко голяма част от обществото и затова дискусиите по нея не трябва да се концентрират само около 10 октомври, когато отбелязахме Световния ден за психичното здраве. Такова е посланието на специалистите от Центъра за психично здраве в Пловдив, които са категорични, че само така ще подобрим информираността и ще преодолеем стигмата около психичните разстройства в обществото.

Точно с тази мисия те работят не само с психично болните, но и с техните семейства. По повод празника са подготвили специална изложба от картини, рисувани от хората, посещаващи дневния стационар. Творбите са изработени като част от терапията им и могат да бъдат разгледани на първия етаж в сградата на Общинския съвет.  

Изнесената изложба е продукт именно на новите подходи, които се залагат като част от лечението.

Освен това от 2 години към лечебното заведение функционира детски център, който отговаря на всички международни стандарти. Такива има още само в София и Бургас. Затова тук търсят помощ пациенти от Кърджали, Смолян, Пазарджик и други области на страната.

Със сформирането на детското отделение се запълва сериозен дефицит, подчертава ръководството. Негов ръководител е един от двамата детски психиатри за града - д-р Васил Котетаров.

В екипа му влизат също влизат клиничен психолог, логопед и социален работник. Това предоставя възможност за комплексен подход, който се моделира предвид индивидуалните особености на децата. Като част от диагностиката се изготвя оценка на развитието, на базата на която специалистите насочват родителите към конкретни терапии. 

Често обаче лекари и психолози се сблъскват с отказ от страна на близките да приемат проблема. Това се случва при пациенти във всички възрасти. Д-р Венелина Динчева, която завежда мъжкото отделение на ЦПЗ, споделя, че близките на болните много често не съдействат за лечението им. В условия на пандемия някои от тях буквално са ги изоставили на грижите на специалистите.

Затова според нея в обществото ни трябва да се работи в посока по-добро разбиране на проблемите, свързани с психичното здраве, както и да се помисли за увеличаване на средствата в сферата на психиатрията.

Въпреки това, тя и колегите й дават всичко от себе си, за да подобрят състоянието на болните. В момента ръководството е поело отговорността да организира възможността лежащо болните да се ваксинират срещу коронавируса по желание.

Грижата за психичното здраве е отговорност към себе си и другите

Д-Р ВЕНЕЛИНА ДИНЧЕВА

Ежегодното отбелязване на Деня на психичното здраве провокира към кратки послания, които не само насочват вниманието към темата, но и обобщават състоянието на системата, полагаща грижи за психичното здраве. В контекста на необичайните предизвикателства пред човечеството през изминалите две години ми се струва, че тази година е добре да призовем към Отговорност. Всичко, което се случва, с лекота отхвърли цивилизационните ни постижения - спряхме да уважаваме и да се грижим за старостта, пренебрегнахме образованието и културата като приоритети в личностовото изграждане, преглеждаме пациентите си по телефона или онлайн....

Психичното здраве е неотменна част от здравето на всеки един от нас. Грижата за него е отговорност на всеки и към всеки. Нашите действия и бездействия неизбежно се отразяват на психичните функции. Статистиката за психичните разстройства няма да се промени тази или през следващите години. Това не е утеха, защото все толкова млади хора ще боледуват от афективни или шизофренни разстройства, все толкова бащи и майки тихо и неусетно ще се губят в деменциите, все толкова познати или близки ще се утешават с алкохол и наркотици. Доста повече от нас ще са тревожни и сковани от страх. И ние като хора ще сме все толкова изненадани, уплашени и объркани, когато това се случва на нас или в семейството ни.

Живеейки и работейки в тази среда, си мисля, че отговорността като част от характера ни се явява събирателна функция на различни психични дейности. Няма да ни е излишно да се върнем към същността си и да се опитаме да сме отговорни към себе си, близките ни и околните по принцип. Проблемите на психичното здраве имат бавен, подмолен ход. Проявяват се спорадично като нетипични отреагирвания или споделени „странни“ мисли, като алиениране или обратно - като свръхобщителност и още, и още... И заради тези многоточия си мисля, че се налага да върнем отговорността като част от живота си. Да я приемем като наша лична свобода, да направим нещо за някого, за себе си, за системата, за държавата, за климата, за любовта... и още, и още...

снимки: Наташа Манева

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?