Следвайте ни

Високо кръвно гази пловдивчани, медиците не смогват

Жертви на "тихия убиец" са най-вече хората между 75 и 95 години

viber icon

През последните две седмици медиците от Спешна помощ в Пловдив не смогват да реагират на сигналите за възрастни хора с високо кръвно, научи „Марица“ от свои източници. Обажданията валят едно след друго на територията на целия град, като средно на ден се отработват 10-15 случая. Високото кръвно е взело на прицел най-вече пенсионерите между 75 и 95 години, повечето от тях с хронични заболявания. 

Променливото време и силните слънчеви изригвания през последните дни са сред основните причини за покачването на кръвното налягане при възрастните пловдивчани. 

Отзовавайки се на такъв сигнал, медиците най-напред мерят кръвното налягане, дават медикаменти за понижаване му, правят и електрокардиограма. Въз основа на моментната картина се преценява как да се постъпи с пациента– дали да се пристъпи към хоспитализация или да се насочи към личния лекар, който да назначи лечение или съответно да промени вече започнато такова. 

Медици предупреждават, че високото кръвно налягане при повечето хора не се развива за дни или седмици. За да се стигне до стойностите, приети за диагностична граница в лекарския кабинет, а именно над 140/90, кръвното налягане доста по-дълго е било във високо-нормалните граници. Точно заради това плавно повишение, което понякога може да продължи с години, организмът се адаптира към високите стойности и симптоми липсват или дълго време не могат да се разпознаят. Това е причина високото кръвно налягане да се нарича „тихият убиец“. 

Сред симптомите, които не трябва да се подценяват, са честото главоболие, задухът при физически усилия, сърцебиене, стягане в гърдите, пищене в ушите, световъртеж, замъглено зрение и усещане за пулсации в ръцете и стъпалата. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?