Следвайте ни

Българските лекари към ЕС: Помощ, бият ни!

Два пъти са се увеличили случаите на агресия срещу медици

viber icon

От началото на годината два пъти са се увеличили случаите на агресия срещу медици в лечебните заведения от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 114 пък са регистрираните заплахи към специалистите от Центровете за спешна медицинска помощ. 

Един от последните и особено фрапиращ случай стана на 21 март в Пловдив. Тогава полицията задържа млад мъж за проявена агресия към лекар от спешното отделение в МБАЛ ”Св. Панталеймон”. Сигналът е получен около 17 часа в Първо РУ. Той е подаден от дежурните в спешния кабинет, съобщи управителят на здравното заведение доц. д-р  Петко Недев. 25-годишният младеж е придружавал майка си, която е била приета по спешност в здравното заведение. Той е отправял обиди и заплахи за физическа саморазправа към дежурния медик. По думите на доц. Недев жената е била докарана на носилка, с количка е превозена до кабинета, но е отказала да легне, за да бъде прегледана от лекар. Междувременно съпругът й и синът й започнали да обиждат, заплашват и да се карат с дежурния екип, което наложило да бъде повикана полиция. Спрямо агресивния мъж бе взета 24-часова мярка за неотклонение. Образувано бе бързо производство за хулиганска проява. Уведомена бе и прокуратурата. 

Заради ставащото вече нетърпимо положение ръководството на  Българския лекарски съюз изпрати писмо до европейските си колеги с молба за помощ срещу нарастващата агресия над медици у нас.

Като пълноправен член на CPME се обръщаме към вас с молба за подкрепа във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. Ние сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки животи, за да помагаме, за да се грижим за живота и здравето на хората и е нелепо да се страхуваме за себе си, докато изпълняваме съвестно задълженията си. Затова от БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин.

По инициатива на БЛС през 2013 г. бяха направени промените в Наказателния кодекс и бяха въведени строги наказания за агресорите. Въпреки това проблемът не се реши. За периода 2011-2013 г. осъдените ефективно за такива престъпления са 2-ма, а за периода 2014-2016 г. - 1, при повдигнати обвинения съответно 10 и 11. Сравнението обхваща 3 години преди и 3 години след промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминират нападенията над медицински специалисти. Повече от ясно е, че тази мярка не даде желания резултат.

Справка в прокуратурата за 2017  и 2018 г. сочи, че новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26. С ефективна присъда са завършили само 2 от 2018 г. Тук говорим единствено за тежките посегателства. Всеки ден се регистрира физическо нападение над наш колега.

Извън статистиката остават недокладваните случаи, както и тези на вербална агресия. При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние продължаваме да губим опитни специалисти. Продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди. Усилията ни продължават, но имаме нужда и от Вашата подкрепа", се казва в обръщението на БЛС.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?