Следвайте ни

България е на опашката по ваксиниране

viber icon

България е на опашката, на предпоследно място в света, по доверие във ваксинирането. Това нарежда населението й в графата на най-недоверчивото към имунизациите. Тези данни са от ново проучване и са публикувани от Европейската комисия, пише "Монитор".

От него става ясно, че само 66,3% от българите приемат, че ваксините са безопасни, а 72,7 на сто споделят, че са и ефикасни срещу заболяванията. Само 27,6 % приемат, че те са сигурни и безопасни, а 38,7 процента не са сигурни, но са склонни да споделят това виждане. 13 на сто от запитаните въобще ги отричат, а 14 на сто нямат мнение по въпроса.

Независимо от недоверието на българите към ваксините, те са в по-голяма степен оптимисти по отношение на тях, отколкото други нации. От запитаните 34% ги приемат напълно, а 38,7 на сто- с известни уговорки. Като цяло за България това прави 78,4 процента. За разлика от нашата страна доверието към тях в Полша е 75,9%, а в Словакия – 85,5 процента.

Оказва се, че в държавите, където лекарите изразяват позитивно отношение към ваксините, положително отношение изразяват и техните пациенти. В България повечето от личните лекари заявяват, че не препоръчват на пациентите си да си слагат противогрипна ваксина. У нас срещу сезонната зараза се имунизират под 3 процента.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?