Следвайте ни

Благодарни пациенти ремонтират Инфекциозна клиника ВИДЕО

Жени, чиито деца са лекувани в Инфекциозна клиника в Пловдив, се заемат със задачата да намерят спонсори  за ремонта на лечебното заведение, както и фими които ще го извършат на преференциални цени. Както „Марица“ писа, състоянието на стаите в болницата е изключително тежко, а пари за ремонт няма. 

След грижите на лекарите за техните отрочета дамите решили да се погрижат за работното място на медиците и да направят по-приятен престоя на другите пациенти. 4-годишният син на Свилена Георгиева е лежал два пъти в Инфекциозната клиника заради чревен вирус.  Първият път е през 2017 г., когато Свилена е бременна с малкия си син. Там те прекарват 10 дена, а още щом прекрачват прага на лечебното заведение, ги посрещат лющеща се мазилка и стари и амортизирани мебели. Дограмата в стаите пък не може да изолира помещенията, част от прозорците дори са останали без дръжки, а мрежите, които са задължителни - липсват.

„Условията не бяха добри. Ужасът за майките и децата, когато попаднат тук, е голям. Мина ми през ума да си тръгна, но нямах никакъв избор, защото детето ми беше много зле, беше се обезводнило напълно“, разказва Свилена Георгиева. Наскоро малчуганът отново лепнал чревен вирус и прекарал няколко дена в клиниката. Затова Свилена заедно с още 6 души подемат инициативата „За доброто“, която цели да подобри условията там. Така те вече са събрали 5000 лв., с които да подпомогнат ремонтните дейности на клиниката.

Осв​ен това са намерили и дарители, които безвъзмездно ще подменят дограмата на цялото отделение - болнични и сервизни помещения, кухни и манипулационни. Вратите на стаите също ще бъдат подменени. Организаторите на проекта все още чакат оферта за преференциални цени от страна на фирмите. Изкъртването и извозването на боклука ще струва по 200 лв. на всяка от 24-те стаи. Ремонтът може да започне най-рано следващата седмица, като той ще се извършва поетапно.

 „Все още търсим фирми за боядисването и шпакловането. Дали ще бъде боядисано цялото отделение, или ще се съсредоточим само върху болничните стаи, зависи само от дарителите. Ако нямаме бои и ако трябва да ги купуваме и да плащаме за труда, няма да успеем да пребоядисаме всичко.“ Освен това се планира стените на стаите и коридорите да бъдат нарисувани от художници. „Доста професионални художници и любители вече са се отзовали. Не смятам обаче, че е добре да се включват много различни хора, защото според мен трябва да се следва линия. Понеже тук има най-много деца, мисля, че трябва да се съсредоточим към детските мотиви“, каза Георгиева.

За да бъдат набрани повече средства във фейсбук е иницииран благотворителен базар. Там всеки може да качва вещите, с които е готов да се раздели. Вече има закупени книги и книгоразделители. Сумата от закупената стока се превежда директно към каузата. На 23 ноември пък ще се проведе благотворителен тенис турнир. 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?