46

Бизнесът ще спасява здравеопазването в Пловдив

Търсят пари за нова инфекциозна болница

Пловдив има шанс да се сдобие с нова инфекциозна болница, която да обслужва пациенти от цяла Южна България. Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ вече е разработило идеен проект за лечебно заведение, който вече беше представен на областния управител Ангел Стоев.

Болницата ще има четири отделни корпуса, като един от тях ще функционира непрекъснато, а другите три ще работят само в ситуации на епидемии. Там ще бъдат командировани лекари при нужда. Това разказа пред „Марица“ д-р Ангел Ставрев, съсобственик на  УСБАЛАГ „Селена“ и член на УС на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. 

Той уточни, че не става дума само за ковид-19, а и за други инфекциозни заболявания, които да се лекуват в нова и модерна болница. 

"Покрай пандемията се видя ясно, че имаме крещяща нужда от нормална болница, която да поема инфекциозните заболявания и болните да получават високо специализирана помощ. Така можеше и смъртността да падне наполовина", смята д-р Ангел Ставрев. Ключово е също потоците на болните от различни инфекции да са разделени, затова се предвижда бъдещата болница да е разделена на боксове. Мястото обаче все още се обсъжда. Всичко се инициира и организира в голяма степен от бизнес сдружението, което събира най-големите и успешни фирми в Пловдивско, но разговори ще се водят и на държавно, и на общинско ниво.

„Има различни начини за финансиране на такова модерно лечебно заведение както със средства от Евросъюза, така и ако се обединят усилията в публично-частно партньорство“, коментира по-рано Атанас Рогачев, председател на „Бизнесът за Пловдив“. 

Преди да спасява здравеопазването в Пловдив, бизнесът усилено се опитва да помогне в решаването на друг местен проблем - липсата на детски градини. Сдружението ще вдига забавачка в ЖР "Тракия", до пощата. Теренът е предоставен от Общината, а финансирането - от членовете на организацията. Все още се правят анализи дали да се построи само детска градина, или едната част да е за ясли, тъй като теренът от почти 6 дка го позволява, коментира изпълнителният директор на сдружението Александър Стайков.

Най-вероятно строителството ще стартира догодина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?