Следвайте ни

Бич ли са лимитите за болниците? Вижте мнението на пловдивските здравни шефове

viber icon

Лимитите за дейността на болниците и медиците, които Здравната каса налага, да отпаднат. Това поиска здравният министър д-р Стойчо Кацаров при началото на преговорите между НЗОК и Българския лекарски съюз за поредния анекс към националния рамков договор (НРД), който определя правилата на работа и плащане в сектора. Идеята срещна пълна подкрепа от шефа на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. ""Марица" потърси и мнението на управители на пловдивски болници и директора на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.  Ето техните коментари за идеята въведените преди 6 години лимити да отпаднат:

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС:  Промяната ще е от полза за пациенти и лекари

Отпадането на лимитите за болничните заведения е стъпка за гарантиране на правата на пациентите, защото ще приложи на практика принципа „парите следват пациента“. Така коментира пред "Марица" идеята на здравния министър шефът на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.  

Според него в момента правото на избор къде да се лекуваме е условен, защото зависи от това дали даденото лечебно заведение не е изчерпало определения му по Здравната каса лимит. Отменянето на тавана ще позволи да се отговори на потока пациенти по по-ефективен начин, категоричен е д-р Маджаров.

Той очаква отмяната на лимитите да прекрати и друга негативна тенденция в здравеопазването.

"Предварителните лимити, които се определят на здравните заведения, са обект на административни решения и към днешна дата водят до усещането, че каквото е предвидено, трябва задължително да се заработи. Подобна нагласа обаче съвсем не е целесъобразна най-малкото поради сезонността на заболеваемост", обяснява специалистът.

Ако болниците заработят, както преди шест години, те ще получават средства съобразно потока от пациенти и нуждите за лечението им. Така, ако напливът намалее, лечебното заведение ще получава само средствата, които е заработило.

Д-р Маджаров смята лимитите за „груб, но лесен начин за гарантиране на макрорамката, който спира всякакви други усилия, насочени към по-ефективно и съвременно контролиране на средствата“. Така евентуалната им отмяна би могла да е в тежест на управляващите системата на НЗОК, но би донесла много повече ползи както за пациентите, така и за изпълнителите на болничната помощ. 

Д-р Калин Калинов: Може да се стигне до надписване на дейности

Реформата е закъсняла, но въпреки това тя трябва да се случи на практика, а не само на думи. Това заяви д-р Калин Калинов, шеф на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив, по повод на предложението за отпадането на лимитите на болниците.

"Проблемите на лечебните заведения идват именно от лимитите, които спират развитието им и вместо да реализират потенциала си, те биват поставени под „похлупак“.  Освобождаването от лимитите обаче трябва да бъде свързано с много строг контрол, за да не се стигне до надписване на дейности. Тук идва ролята на приложението, което предлага министър Кацаров. Така пациентът ще знае по всяко време каква манипулация му е извършена“, коментира още д-р Калинов.

Той даде пример за "геноциден лимит" по отношение на общинската болница "Св. Мина".

"Тя работеше с 240 000 лв., а сега лимитът й е 342 000 лв., при условие че там работят 200 души. Със същия бюджет обаче са отделения на други болници“, аргументира се д-р Калинов. Шефът на общинското здравеопазване е категоричен, че цените на медицинските услуги трябва да зависят от възрастта на пациента, защото при по-старите разходите са по-големи, но нивата на компетентност на болниците трябва да останат. Като разковничето за сериозна промяна и икономия на средства д-р Калинов посочи идеята за прехвърляне на повече дейности от болничната в извънболничната помощ. Причината е, че при доболничната помощ манипулациите са два до три пъти по-евтини. „Сега правим изкуствена дотация на болниците. Преди всяко ДКЦ можеше да отвори до 10 легла дневен стационар“, добави д-р Калинов.

Проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина":  Реформата е добра за нас, но трудно ще се осъществи

Подобна промяна ще е много добра за нас. Втора година работим все по-добре и привличаме нови пациенти, но сега действащата наредба ни пречи. Лимитите се определят на база на данните от предишната година и не могат да се актуализират, което пречи на развитието ни. В момента заработваме далеч над 400 000 лева на месец, а лимитът е много по-нисък. Това е доста демотивиращо и ограничава екипа.  

Промяна с падането на лимитите ще ни помогне. Като цяло обаче тя трудно ще се реализира. В крайна сметка финансирането на медицинските услуги по определените от Здравната каса пътеки са лимитирани и няма как парите да се раздават без ограничения. Реформата е необходима, но е доста сложна за реализация и според мен трудно ще се осъществи. 

Управителят на МБАЛ-Карлово: Колкото изработим за месец, толкова да ни се заплати

Отпадането на лимитите в болниците, което предлага министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, е стъпка в правилна посока. Това коментира пред „Марица“ управителят на МБАЛ-Карлово д-р Христо Пелев. Той подчерта, че общинските болници отдавна настояват тази крачка да бъде направена.   

"Лимитът е бюджетът, който се отпуска от НЗОК за лечебната дейност, извършена в здравното заведение. Ще д​ам пример с нашата болница. Обичайното, което се случва досега, е, че ние извършваме лечение на пациенти, което по клиничните пътеки за месец е на стойност примерно 350 хиляди лева. Но НЗОК определя лимит за този период в размер на 250 хиляди лева. И извършени лечебни дейности на стойност 100 000 лева остават недофинансирани, болницата остава с дефицит, който няма откъде да  покрие. Това обикновено се случва в зимните месеци, когато населението боледува повече", обясни д-р  Пелов. През летните месеци се случвало обратното. Тогава  НЗОК отпуска повече пари, но пък в този период лечебната дейност е по-малко от определения лимит.

"За да има баланс между лечебната дейност и нейното финансиране, най-добре е да няма лимити -  колкото  си изработи болницата за месец, толкова да й се заплати", коментира още д-р Христо Пелев.

Той припомни, че в общинската МБАЛ-Карлово проблеми с лимитите са имали АГ, неврологичното и вътрешното отделение. 

Д-р Пелев подчерта също, че  одобрява и следващата стъпка на министър д-р Стойчо Кацаров за стандартите в  болниците, които са непосилно високи. Той даде пример с болниците второ ниво, каквато е карловската. Изискването за нея е да има на щат назначени шестима анестезиолози. А за болница  първо ниво се искат  осем анестезиолози.  А като преброите анестезиолозите в България,  те не стигат само за болниците първо ниво. 

На 17 юни ще има Общо събрание на Сдружението на общинските болници. Там ще бъдат обсъждани тези въпроси, повдигнати от министъра, обясни д-р Пелов.  Д-р Кацаров е поканен да участва. Ако той не дойде, ще изпрати заместник, допълни управителят на МБАЛ-Карлово. 

автори: Живка Гецова, Яница Марова, Цветана Георгиева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лесни пари

Лесни пари

16.06.2021 | 07:14

Излиза, че заглавието е подвеждащо. Предизборни трикове.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?