Следвайте ни

Безплатни терапии в УМБАЛ „Св. Георги“ осигуряват нормален живот на заразените с ХИВ

viber icon

Новите терапии, прилагани на заразените с ХИВ в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“, гарантират пълно потискане на инфекцията. Това осигурява на хората, които живеят с вируса, съвсем нормален живот и сигурност, че няма да развият тежка форма на СПИН.

Научният напредък от последните 20 години позволява чрез медикаментозно лечение да се потисне концентрацията на вируса на ХИВ в кръвта, така че вирусният товар да се сведе до нива, които не могат да бъдат открити. „Това е на първо място и е изключително важно  за пациента, тъй като е гаранция за спиране на развитието на инфекциозния процес и възстановяване на имунната система. От полза е и за обществото, тъй като хората с неоткриваем вирусен товар не предават ХИВ на своите партньори“, обяснява доайенът в Клиниката по инфекциозни болести проф. д-р Марияна Стойчева.

Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив разполага с всички антиретровирусни средства, разрешени в страната под формата на фиксирани дозови комбинации и еднотаблетни режими. Те са достъпни напълно безплатно за пациентите. С тях в момента се лекуват около 300 инфектирани не само от Пловдивския регион, но и от страната. Броят на лицата, които се възползват от лечението, обаче постоянно се променя поради мобилност или решения от личен характер. Прекратяването на терапията дори само за дни крие сериозни рискове, казва проф. Стойчева, тъй като в тези случаи ХИВ бързо се реактивира. Увеличава се и опасността от възникването на вирусни мутации, които правят вируса резистентен към наличните медикаменти.

Лечебното заведение извършва и пред-, и следекспозиционна профилактика, които обаче се заплащат от пациентите. Следекспозиционната профилактика е безплатна само за медицинските лица. Проф. д-р Марияна Стойчева е категорична, че скринингът е от ключово значение за започването на терапия в ранен етап, което е решаващо за успеха. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?