Следвайте ни

Безплатни очни прегледи в детска градина "Бреза"

viber icon

Безплатни профилактични прегледи на очите на децата под надслов „Весели очички“ се проведоха в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Кампанията се организира от Лайънс клубовете „Пловдив“, „Филипополис“ и „Евридика“, съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи. Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, Йови Нанов, Анета Попова и Мария Бранова дадоха начало на благородната инициатива.

Специалисти извършиха на място безплатно профилактично безконтактно изследване на зрението на децата. Десислава Данчева, която реализира прегледите, обясни че процедурата се осъществява с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c.

Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба в града под тепетата, като е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат и чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. По този начин се проверява рефлексът на роговицата и нередности свързани с нея, извършва се изследване за късогледство и далекогледство, астигматизъм и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

Близо 300 възпитаници на седемте детски заведения в района от набор 2014 г. ще бъдат преглеждани след информирано съгласие на родителите по предварителен график до 2 март.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?