49

Без паника! Няма случаи на опасният хепатит в Пловдив

Няма случаи на новия мистериозен остър хепатит в Пловдивско. Това каза за "Марица" директорът на Регионалната здравна инспекция в града под тепетата д-р Сийка Димчева. Тя посочи, че повод за паника няма. 

Вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че един от случаите със съмнения за новия хепатит е в Пловдив. Става въпрос обаче за 5-месечно бебе от Пазарджик, настанено за лечение в пловдивска болница. За случая е сезирана Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, изпратена е проба в Националния център по заразни и паразитни болести, като се очаква резултатът да е налице до края на тази седмица.  "Засега нямаме случай в Пловдив. В момента, в който получихме алгоритмите за работа при съмнителен случай, на какво трябва да отговаря и как се процедира, ние сме уведомили болниците и общопрактикуващите лекари. Смятам, че системата на здравеопазването стои сериозно в Плодив - имаме лечебни заведения, лекари, комуникация. Надявам се да бъдат пощадени децата ни и че ние ще се пазим. Като всяко едно инфекциозно заболяване, иска пазене, наред с всичките други условия", посочи д-р Сийка Димчева. 

Точно в кое лечебно заведение е детето не е обявено публично, за да няма паника от страна на родители и пациенти.

При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етимология при дете лекарят или лечебното заведение трябва да изпратят съответната клинична проба в Националния център за заразни и паразитни болести за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени.

Припомняме, че на 5 април тази година здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличаване в броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите бяха 111, докладвани от цяла Великобритания. Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Dimana

Dimana

16.05.2022 | 16:04

Чудесно. Научете се да членувате. Оправете заглавието.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?