Следвайте ни

Бедната МБАЛ "Свети Мина" направи удара на лято 2020 с проф. Чирков

Работа в бившата Първа градска започна и бившият кмет на Асеновград д-р Емил Караиванов

viber icon

Развихрилата се през тази година пандемия от COVID-19 нанесе сериозен удар на българското здравеопазване. Заради наложените ограничителни мерки и спадналия брой на пациентите лечебните заведения в цяла България масово започнаха да изпитват трудности. Освен всичко друго почти всички страдат от недостиг на кадри. Проблемът е ясно видим и в Пловдив. Почти навсякъде има нужда от лекари - специалисти, медицински сестри и санитари. Въпреки проблемите, които изпитват болниците, техните шефове са готови да привлекат нужните им кадри. За разлика от футбола обаче в здравеопазването се стига по-трудно до трансфери, въпреки че не се плаща откупна цена. Причината е, че почти всички медици имат възможност да работят на повече от едно място и си докарват прилични за българския стандарт доходи. И през тази година се стигна до интересни трансфери на лекари от едно медицинско заведение в друго, като някои от тях очаквани, а други изненадващи. Видя се, че пандемията не може да спре специалистите, предпочели да си потърсят работа на друга място с амбицията да се реализират по-добре.

 

В здравеопазването МБАЛ "Свети Мина" е като Локото в българския футбол - често изнемогва финансово, но продължава да оцелява заради традициите, любовта на пловдивчани и всеотдайния екип от лекари и медицински специалисти. Надмогнала няколко фалита, в последните месеци бившата Първа градска за пръв път от десетилетие записа добри резултати, а е напът да осъществи и трансфера на годината. Това стана ясно, след като управителят на здравното заведение проф. д-р Петър Петров информира, че световноизвестният хирург  проф. д-р Александър Чирков започва работа като консултант в лечебното заведение. 

Той публикува и снимка с известния специалист в личния си профил, под която написа:

"С професор Чирков, най-новото попълнение в състава на МБАЛ "Свети Мина", обсъждаме перспективите пред развитието на кардиологията в болницата". След това даде и още малко подробности.

Проф. д-р Александър Чирков ще започне работна като консултант при нас от месец октомври.

Той ще идва за по една седмица всеки месец.

Сигурен съм, че сътрудничеството ни с него ще ни бъде от голяма полза", заяви проф. д-р Петър Петров.

Проф.  д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа той въвежда и т.нар. изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до 2 години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце лично хиляди хора, а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации в своята дългогодишна лекарска практика.

Това ще е вторият любопитен трансфер през 2020 година в борещата се с тежката финансова криза МБАЛ "Свети Мина". След като проф. д-р Петър Петров оглави здравното заведение в началото на тази година, за негов заместник бе назначен бившият кмет на Асеновград

д-р Емил Караиванов, който има завидна биография като лекар и управленец

През 1994 г. завършва медицина, специалност "Неврология", а през 2009 г. защитава магистратура за здравен мениджмънт.

Д-р Емил Караиванов

Работил в Спешна помощ - Асеновград като лекар и управител на Медицински център.

2003-2006 година е лекар-невролог в Неврологично отделение на МБАЛ“ Пловдив“.

От 2006 до 2009 година заема поста заместник изпълнителен директор на „МБАЛ Пловдив“. През 2010 година година работи като заместник-директор и невролог в болница „Св. Мина“ Пловдив, 2003-2007 година - общински съветник в община Асеновград 2007-2011 година - общински съветник в община Асеновград, председател на Комисия по здравеопазване и социални дейности. От 2011 до 2019  г. е кмет на община Асеновград.  

Проф. Чирков и д-р Караиванов са хора от занаята, за които най-важното наистина не са парите. С такива кадри и всеотдайния си екип бившата Първа градска може и да оцелее след годините на колапс. За целта обаче е необходима още по-смело протегната ръка от Община Пловдив и повече прозорливост от Здравната каса, която едва тази година се замисли, че може би трябва да увеличи лимитите за дейности на МБАЛ "Св. Мина", ако не иска да я изпрати в историята като някогашната Белодробна.  

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нашия

Нашия

08.09.2020 | 14:41

Светило в родната хирургия, прославил ни и в чужбина. Има какво да даде и днес. Да е жив и здрав!.

Отговори
4 0
Urg

Urg

08.09.2020 | 11:10

Толкоз глупости в таз статия, а за гериатрика немам думи

Отговори
5 4
Еха а

Еха а

08.09.2020 | 09:56

Ядро хранилка на БСП. Остава и проф. Чавдар Драгойчев да поканите - светла му памет.

Отговори
4 5
Даа

Даа

08.09.2020 | 08:02

Да е жив и здрав проф.Чирков, да помага и да се чувства полезен и щастлив!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?