46

БЧК направи мост на доброто за бежанците

На фона на нечовешкото насилие по новините и картините на разрушения -материални и душевни, различията между хората избледняват. Да съхраним себе си физически и психически, означава да се погрижим за онези, които обичаме, и да подадем ръка на онези, чийто свят се е разпаднал. Защото в отломките не съществува сигурност и стабилност за никого.     

Колко далеч е кризата, зависи от възприятията на всеки един. За много пловдивчани обаче тя вече е прехвърлила границите на Украйна и е достигнала у нас чрез съдбите на бегълците от кошмара. А в техните очи най-ясно прозират измеренията й, преливащи между социалното, икономическото, здравното, битовото и продоволственото.

Въпреки че загубите за пострадалите от войната са необратими, Българският червен кръст стартира кампания, с която да подпомогне опазването на живота и здравето на населението на Украйна още в самото начало на събитията. Така екипите на БЧК събират, сортират, опаковат и изпращат към нуждаещите се най-необходимото за физическото им оцеляване извън домовете им ​- дрехи, спално бельо, завивки и хигиенни препарати. Само в Пловдив са се събрали над 200 кашона с помощи, пояснява директорката на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. От тази седмица обаче хуманитарната акция протича на две нива, като част от даренията се задържат за бежанците, потърсили подслон у нас.  От централата на организацията подават указания къде да се отправят помощите.

Биляна Караджова от пловдивския Червен кръст споделя, че от началото на военните действия в Украйна към организацията се обръщат много хора с желание да помогнат. Някои оставят дрехи и трайни храни, а други отварят домовете си за бежанци. Правят го безвъзмездно, като някои дори поемат разходите за отопление и изхранване на гостите си в немилост. Ръка подават както млади, така и по-възрастни, всеки според възможностите си. Много често в БЧК идват да направят жест и млади двойки заедно с децата си, като им дават пример за добротворчество.

Оказаната подкрепа е изключително необходима и важна в много аспекти за нуждаещите се, коментира от личен опит Биляна. Да разберат, че има кой да им подаде ръка, когато са изгубили всичко, е спасително за бежанците. От друга страна, на тяхно разположение е и горещата телефонна линия, която от пловдивския център сформираха още през 2020 г. по повод на пандемията. Сега на нея отговарят и рускиг​оворещи психолози, за да помогнат за преодоляването на травмите от преживяното от бежанците.  

Тъй като работата я среща очи в очи с бежанците, Биляна Караджова споделя, че пристигат много стресирани. Затова от организацията правят всичко възможно да минимизират бариерите в общуването и да осигурят хора, които говорят руски или украински. Така постепенно бежанците се успокоявали, разказва тя.

Проблемите обаче не са свързани само с шока, а имат и материално изражение. Затова добре дошли са даренията от всички. Особено в студените месеци дрехите се оказват винаги необходими. Изискването към тях е единствено да са нови, като не е задължително да имат етикет, а просто да не са употребявани. 

Най-показателни за мащабите на човешката трагедия обаче са гладът и здравословните проблеми. В БЧК-Пловдив пристига цяло семейство, което не е яло от сутринта. За да се справи с това предизвикателство, организацията трансформира една от залите си в трапезария, а дарените продукти от пловдивчани бързо влизат в употреба. За съжаление, няма опция да се предлага топла храна, но нуждаещите се не остават гладни. В друг от случаите пък от хуманитарната организация търсят лекарства за украинци, чиято имунна система претърпява срив най-вероятно вследствие на преживения стрес. 

КАРЕ  

За да не се стигне до наслагване между ковид кризата и хуманитарната бежанска криза, БЧК информира, че от Регионалните здравни инспекции организират откриването на мобилни имунизационни пунктове, където ще се предлага опция за бърза ваксинация на бежанци.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?