71

Бабинден в Пловдив: Лекар чупи пита с глава, за да проплачат много бебета СНИМКИ

Автентичният ритуал за Бабинден „миене на ръце“ бе пресъздаден в родилен дом „Весела” в Пловдив, видя репортер на „Марица“. Традицията повелява на акушер-гинеколога да бъдат измити ръцете, за да са здрави и чисти бебетата. Обикновено наричането е „Колкото са капките във водата, толкова здрави бебета да има през годината“.Най-младата акушерка поля ръцете на началника на АГ клиниката д-р Христо Кунчев. Старшата акушерка пък сложи пита на главта му, а той подскочи няколко пъти и я разчупи.Спорeд това кое парче е по-голямо се гадае дали в родилния дом ще проплачат повече момчета или момичета. В случая ритуалът предвеща повече момченца през годината. 

Гост на събитието бе управителят на МБАЛ „Свети Мина“ проф. Петър Петров. Той съшо е акушер-гинеколог и приема Бабинден като личен празник.Именно в родилен дом „Весела“ той е започнал кариерата си, там е роден и неговият син. Петров пожела на лекарите болницата да достигне ниво на новородени каквото е било в предни години с поне 1000 бебета. Той посочи, че от своя страна ръководството на болницата предприема стъпки за осъществяване на ремонтни дейности и закупуване на нова апаратура. 

„Най-вече трябва да се инвестира в лекари, защото те са тези, които правят една болница силна и успешна. Но подобрявайки качеството, средата и апаратурата, се надяваме да привличаме специалисти“, каза проф. Петров. 

Накрая старшата акушерка покани всички на богата и вкусна трапеза, а акушерите си хапнаха питки и банички.От началото на годината в родилния дом са проплакали  13 бебета.

Снимки от Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Мед. Сестра

Мед. Сестра

22.01.2022 | 21:33

Честит празник колеги! Много здраве и късмет. Бог да е вас.

Отговори
0 0
Мед. Сестра

Мед. Сестра

22.01.2022 | 21:31

Децата са най ценното. Честит празник колеги! Много здраве и късмет. Бог да е с вас

Отговори
0 0
Невъзпитан

Невъзпитан

21.01.2022 | 14:39

Горките хора ! Точно там ражда сичкуту сиганин ... Иначе - честит празник !

Отговори
0 0
Венета Шанданска

Венета Шанданска

21.01.2022 | 13:30

Честит празник на всички най вече на Др.Кунчев който е страхотен специалист в своята работа,пожелавам Ви професионални успехи и много бебенца да проплакват живи и здрави в ръцете Ви.Бъдете здрави.

Отговори
7 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?