Следвайте ни

БАБХ откри две огнища на Инфлуенца по птиците близо до Пловдив

viber icon

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи две огнища на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъдни обекти за отглеждане на кокошки носачки, разположени в землището на село Трилистник, област Пловдив. 

Инфекцията е установена в резултат на засилен контрол от ОДБХ Пловдив и изследвани проби във връзка с огнището, обявено във ферма в село Трилистник на 27 април 2021 г. Едното ново огнище е в технологично свързан обект с обявеното през април. 

Второто огнище е във ферма на друг собственик, където заболяването се установява за четвърти път. 

Положителният резултат на пробите е потвърден от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ, град София.

По отношение на огнищата в село Трилистник са издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои евтаназиране и обезвреждане на заболелите и контактните кокошки (около 70 хил. общо за двете ферми) под официален надзор, по хуманен начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Около птицефермите са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци,  общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ревизия...

Ревизия...

06.05.2021 | 00:36

Живи лъжи!!! Тая агенция има задача само да "удря".. По поръчка.... Като се сетя за оня Заро Василев краде лъга удря по поръчка...дясната ръка на Мирослав Найденов..с негова помощ изядохме онова 20 годишно ирландско месо хванаха го в далавери беше подготвил едни 5000 агнета румънски да ги изнася като български... И българския съд мота делото и след 10 години преди месец се изплю за условна присъда...????????? А д-р Заро си живучка във Виена охолно...върти си бизнес и тук с подставено лице докторката Теодора Севова която го наследи...на поста.И тя със същите занимания...далавери и "удряне"...за нула време купи два обзаведени луксозни апартаменга до Санкт Петерберг...за около 500хл.лв.но на името на дъщеря си ???? Е това правят в тази агенция... Там трябва да ги разкостят... Нека тая щерка докаже как си купи апартаментите???? Новата власт дайте да видим[email protected]

Отговори
0 0
Няма да мирясат

Няма да мирясат

05.05.2021 | 22:58

Докато не унищожат поминъка на хората. И да си заработят процента от големите хранителни вериги. Някой ще внася евтино месо отвън ,пълно с ГМО.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?