71

Аптеките заредени с лекарства срещу вируса на COVID-19

Търсенето на лекарства се е увеличило в пъти през последните седмици предвид нарастващия брой на положителните случаи на коронавирус. Аптечната мрежа обаче е подготвена и има в наличност всички необходими медикаменти за лечение на вируса, които лекарите изписват.  „Към момента по аптеките няма недостиг на лекарства, няма и подадени сигнали за липси. Засега всичко е наред, ситуацията е спокойна“, каза пред „Марица“ Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Тя посочи, че при тази поредна вълна на коронавируса  се изписват много по-малко антибиотици, но повече неспецифични средства за лечение. „Основно пациентите са със силни болки в гърлото. Със сигурност се изписват по-малко антибиотици в сравнение с предните вълни на заболяването. Може би сега усложненията са по-малко“, коментира Стайкова. Тя посочи още, че не се отчита и повишено търсене на противосъсирващи кръвта медикаменти, което се оказало проблем при вълните миналата година, и в много случаи пациентите са ги търсили безрезултатно. 

Въпреки призивите към хората да не се самолекуват, през миналата година, а и през тази, те се опитват да се снабдят с лекарства без рецепта. Отказът на фармацевтите обаче ги тласка към друг метод - намиране на медикаменти чрез познат в чужбина. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ъптекър

ъптекър

28.07.2022 | 14:40

тази още ли е на *поста*?активната комсомолка - активна *ръкувудителка*!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?