Следвайте ни

Американската камара предлага пет точки за реформиране на здравната система у нас

viber icon

Американската търговска камара в България настоява за реформи в политиката по здравеопазване у нас. В свой доклад експерти от Здравния комитет на институцията заявяват желанието си да се включат в публичния дебат по въпроса. 

От Камарата виждат пет линии за подобряване на здравната система у нас.

Трябва да се работи в посока превенция и дигитализация на здравните услуги, както и да се внесат промени в модела на финансиране на системата като се разчита и на европейски пари. Това е мнението на специалистите, работили по доклада.

Документът е изготвен благодарение на консултации, проведени с Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, както и с пациентски организации. Даниел Киряков, който е мениджър „Комуникации“ в Американската търговска камара в България, обяви пред БНР, че здравният министър Стойчо Кацаров също е бил информиран. 

Според него повече внимание трябва да се обърне на доболничната помощ. В своето интервю пред радиото той изтъкна, че има преки връзки между здравето на нацията ни и икономическото развитие на страната. 

Експертите, работили по доклада, смятат още, че държавата трябва да отделя 10% от БВП за целите на здравеопазването. Трябва да се помисли и за усвояване на европейските средства, предназначени за сектора. 

Крайната цел на предложенията на Американската търговска камара у нас е да се повишат ефективността и прозрачността на разходите за здравеопазване, като в крайна сметка разходите от страна на пациента се намалят до по-малко от 20%. Експертите съветват да се помисли и за насърчаване на публично-частните партньорства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

FARAON

FARAON

17.06.2021 | 09:57

ИСКАМ ГЛАВАТА НА БАЙДЪН!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

17.06.2021 | 09:47

ИСКАМ ГЛАВАТА НА ЯНАКИ СТОИЛОВ!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

17.06.2021 | 09:46

ЯНАКИ, ПЕЕРУНГЕЛ ДОЛЕН! ЩЕ ТИ ОТР ЕЖА ГЛАВАТА И НА ТЕБ!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?