Следвайте ни

Ало измамите: Пенсионерите отвръщат на удара

От 31 престъпления са разкрити 6 от началото на годината, върнаха на ощетените 23 500 лева

viber icon

31 телефонни измами са регистрирали пловдивските криминалисти от началото на годината до сега. Към този момент от тях са разкрити 6, на стойност над 23 500 лева, които са върнати на попадналите в мрежите на ало шмекерите, съобщиха от ОД МВР - Пловдив. 

Според полицейските сводки с близо 40 бона са изгорели наивниците в града и областта след телефонни врътки. 


Органите на реда под тепетата водят мащабна кампания за предотвратяване на измамите по телефона. По входовете на жилищните блокове са разлепени листовки, предупреждаващи хората да не се поддават на шашми по жицата. 

Предупредителни текстове са разлепени по входовете на жилищните сгради в града. Брошурите са в сигналнозелено с червен надпис „Внимание, телефонни измамници". В тях Областната дирекция на МВР предупреждава пловдивчани по никакъв повод да не дават пари на непознати след получено телефонно обаждане, независимо за какви се представят хората от другата страна на линията и какъв повод изтъкват. В листовките изрично се казва още, че полицейските органи не използват пари, предоставени им от граждани.

Въпреки това сагата с телефонните измами продължава. И макар че най-често измамниците постигат успех, в редица случаи започнаха да удрят на камък срещу подготвени и съобразителни пенсионери. Особено след разяснителните акции.

Дядо Георги от пловдивския квартал „Христо Смирненски“ получава съмнително обаждане по домашния телефон. Качеството на звука през слушалката било лошо и пенсионерът не успял да разбере кой точно се обажда. В един момент назовал името на свой племенник. Гласът в слушалката отвърнал: „Да, аз съм! Много съм закъсал, чичо... трябва спешно да ми изпратиш пари!“. Възрастният мъж се усетил и започнал да играе с думите: „Да, няма проблем! Ще ти изпратя!“.

Половин час по-късно отново домашният телефон звъннал, а съмнителният мъж поискал да уговорят предаването на сумата. Дядо Георги обаче блъфирал с думите: „Ааа, аз бях току-що до пощата и ги пратих парите на баща ти със запис -вземи ги от него“. Разгневен, измамникът настоял парите да получи на ръка, но бързичко затворил телефона, щом чул репликата: „Абе, ти да не си в Пловдив? Що не минеш през вкъщи да се видим!“.

В подобна ситуация изпаднала и баба Пенка. При нея измамниците подходили със съмнителното обръщение „мабо“ и серия от думи, която тя първоначално не разбрала. Жената се усъмнила в истинността на разговора и привидно налапала въдицата. Тогава се започнало с обясненията: „Счупих си крака и съм в болницата, трябват ми спешно пари“, заявил измамникът, който вече говорил с агония в гласа. Баба Пенка попитала в коя болница е „пострадалият“и кой лекар го лекува. След като отново получила съмнителни отговори, пенсионерката заявила: „Аз го знам този доктор. Спокойно, ти си в сигурни ръце! Стой там, аз сега ще дойда!“. Измамникът затворил и не се обадил повече.

Нейна съседка пък получила обаждане от мъж, който се представил за „служител на полицията - полковник Станчев“. Възрастната жена заявила, че в полицията няма полковници, а всички са комисари. Изведнъж разговорът бил прекъснат.

В аналогична ситуация изпаднала и друга пловдивчанка. Тя заявила на мнимия служител под пагон, че не разбира много какво  се говори и затова ще пусне записа. Още не била изрекла думите и човекът, с когото говорила, вече бил затворил.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?