71
Следвайте ни

Акция в "Тракия": Показаха линейката, купена с "Капачки за бъдеще" СНИМКИ

viber icon

Поредна акция на кампанията „Капачки за бъдеще“ се проведе тази събота на паркинга на магазин „Метро“ в Тракия. И този път към шатрата за събитието се стекоха малки и големи, събирали няколко месеца капачки. По традиция някои българи, които живеят зад граница, също бяха дали своя принос. 

Разликите с предишни акции този път бяха две. От далече на паркинга се виждаше голямото постижение на миналата кампания – наонаталната линейка, която е факт благодарение на усилията на всички. Тя беше паркирана точно до пункта за предаване на рециклируемите суровини, за да покаже на всички, взели участие в акцията, че всяка предадена капачка е в помощ за благородната кауза.

Линейката е закупена със средствата, събрани от акцията през пролетта, както и от продажбата на календари и тениски. Тя е на стойност 200 хиляди лева, в които влиза и цялото оборудване. Бусът е закупен отделно от него, а след това е преобразуван в специализирана линейка. Това се е оказал най-евтиният вариант. За целта организаторите на кампанията са се консултирали с лекари неонатолози, за да бъде закупена и монтирана медицинска техника според световните и европейски стандарти за грижа при транспортиране на недоносени дечица.

Неонаталната линейка ще бъде предадена на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив следващата седмица, уточниха организаторите. Това е втората такава линейка, която ще се използва за нуждите на недоносените българчета. Такава до сега имаше само в София, обяснява Лазар Радков, който стои начело на инициативата. В момента се събират средства за закупуването на още една линейка, с която броят им в страната да стане поне 3.

Другата разлика при тази акция беше възможността да се предават алуминиеви кенчета. Това е сериозен напредък в събирането на средства за благотворителната кауза, тъй като тези суровини се изкупуват за 1,50 лв. на килограм. Цената на рециклируемите кенчета се оказва 3 пъти по-висока от тази на капачките, които се изкупуват за 50 стотинки на килограм. За момента обаче повечето включили се в събитието предаваха капачки. Може би това се дължи на факта, че голям принос в кампанията имат и детски колективи от училища и градини.

Предстои от пролетта да стане възможно и предаването на пластмасови бутилки. Това обеща Лазар, който развива кампанията периодично. До сега няколко пъти усилията в тази посока са се проваляли, заради различни обстоятелства. Миналата година ковид кризата е сринала цената на суровините и това е попречило за организацията по предаване и на бутилки. Този път обаче той се надява, че ще имат успех.

Снимки от Живка Гецова

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

рискован медицински експеримент

рискован медицински експеримент

19.10.2021 | 16:46

Що за нахалство, да раздават "награди" за ковидиотизъм с нашите пари! Почти като нахалството да ни карат да подписваме "информирано съгласие" за да участваме безплатно в рискован медицински експеримент. Като деца в подобни случаи използвахме поговорката "чрез нахалство към прогрес". Има се предвид, че такъв прогрес е само за някои и то за сметка на прогреса на мнозинството!

Отговори
0 0
Резил

Резил

16.10.2021 | 19:05

Промиват мозъците на децата от малки с капачковата ни медицина! РЕЗИЛ! Пълен резил! Децата събират капачки с чисти мотиви и от малки свикват с мисълта,че има ли капачки-може и да има медициА в същото време раздават какво ли не за ваксинирани.Вместо с тия пари "за подаръци" да се купят кувьози!Ето защо-вече не пускам СМС-и и не събирам капачки! Щом имат пари за да раздават награди ,значи имат и пари за медицина, но ги крадат!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?