Следвайте ни

95 души от Центъра за спешна помощ в Пловдив преминаха курсове по проекта ПУЛСС

viber icon

Екипи от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив са били сред обучаваните по проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС). Обучението се е провело през последната седмица в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. 

Към този момент 95 души от Спешна помощ в Пловдив са преминали петдневните курсове, съобщиха от там. Целият персонал на центъра се състои от около 350 души, но заради голямото текучество на кадри, в момента 27% от лекарите, сестрите и шофьорите са преминали обучението. Друга причина за ниския процент е пандемичната обстановка от миналата 2020 година, когато курсове не са се провеждали през повечето месеци. 

Подобни обучения са стандартни в сферата на спешната медицинска помощ и се провеждат на всеки две години по примера на редица европейски държави, обясняват специалистите. Целта е да се опреснят знанията и подготовката на заетите в сектора. 

По информация на МЗ от старта на обученията по линия на проекта ПУЛСС до сега курсове успешно са преминали 1706 души от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Проектът предвижда чрез курсове, провеждани в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, надграждащи  знания и умения за работа със спешни пациенти да получат всички (близо 7000 души) ангажирани в системата на спешната медицинска помощ. Лектори са доказани български лекари с различни медицински специалности и дългогодишен опит.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?