71
Следвайте ни

37 000 отидоха на санаториум за сметка на държавата, пловдивчани в челните места

viber icon

Над 37 000 българи се възползваха от възможността да се лекуват на санаториум за сметка на държавата, става ясно от данните на НОИ. Основната част от тях – 97%, са били работещи, а останалите 3% - пенсионери. Пловдивчани се нареждат на едно от челните места по желаещи да ползват безплатните процедури заради болежки. 

Пациентите прибягват до рехабилитация най-често заради заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Доста по-рядко на процедури ходят страдащите от бъбречно-урологични и сърдечносъдови заболявания или такива с дихателни проблеми.

„Не съм ходила вече година на процедури, а кръста от време на време ме заболява. Притеснявам се да не се заразя с коронавирус, защото страдам от сърдечно заболяване и не знам как ще понеса болестта. Знам, че на пристигане им мерят температурата, но все пак има и безсимптомни“, казва 50-годишната Мария Георгиева. 

Анализ на НОИ показва, че Мария попада в най-честата възрастова група, която ходи на балнеолечебни процедури. Това означава, че след като българинът чукне педесетака болежките започват да се обаждат по-силно. Въпреки това от осигурителния институт отбелязват, че рискова е и възрастта между 31 и 50 години.

Същевременно жените по-често се оплакват от заболявания на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Рехабилитации се провеждат  в лечебни заведения и в планински, и в морски курорти. Пациентите предпочитат да посещават такива, в които има топла минерална вода. Изключение правят тези, които страдат от сърдечни заболявания. Причината е, че за тях тя е противопоказна.

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване.

За рехабилитация на българите през 2021 г. от бюджета на НОИ са отишли над 18 млн. лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

отровни вещества

отровни вещества

04.01.2022 | 17:20

Опасни са не болните, от които можеш да се заразиш, а болните мозъци, които пръскат безконтролно с дезинфектанти - бойни отровни вещества. Когато белият ти дроб е поразен химически, всеки микроб може лесно да го разболее.

Отговори
0 1
Мильо

Мильо

04.01.2022 | 14:00

Мръсни майни, скачаха едно време за капитализъм, а сега припкат на безплатно, като при комунизма!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?