Следвайте ни

300 деца от Пловдивско на море в огнища на ковид, РЗИ ги кани за тест

viber icon

Около 300 ученици от Пловдивско са били на безплатен лагер по държавната програма "Отново заедно" в Приморско, където бе установено огнище на коронавирус. Това е показало обследването на Регионалното управление на образованието, което бе изискано от РЗИ.

36 пловдивски деца се оказаха с ковид след завръщането си от морето.  Те са били настанени в три различни хотела. Сред тях има възпитаници на Математическата и Английската гимназии в Пловдив, които обаче не са пътували на лагер от училище или по националната програма, а самостоятелно са се включили в почивки на туроператори. Болни има и от още две пловдивски училища.

От РУО вече са изпратили на РЗИ списък с всички 300 ученици, които са блили на лагер в Приморско по "Отново заедно", за да бъде проверено здравословното им състояние след завръщането.

"Информацията е чувствителна, затова сме я предали по защитен път", заяви пред "Марица" началникът на РУО Антоанета Пакова. Здравните власти ще преценят как да стане проследяването и дали да се направи PCR или бърз тест  за установяване на заболели сред лагерниците.

По програмата "Отново заедно" одобрение за ученически лагери това лято са получили 49 училища от Пловдивска област - за общо 1630 деца. След промяната в противоепидемичната обстановка МОН спря да приема нови заявки след 16 август като увери, че за вече одобрените няма проблем за пътуват. Сега обаче идва ограничение на възможните дестинации.

"Завърналите се от морето с положителен тест ученици са поставени под карантина за 14 дни. За тези, които са били само контактни, срокът е 10 дни. Карантината на повечето деца изтече или вече изтича. Всички родители, чиито деца са били на лагер, са уведомени, че могат да им направят безплатно антигенни тестове. Те могат да се извършат в 21 кабинет на РЗИ всеки делничен ден, между 8,30 и 16 часа", коментира пред "Марица" д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Пловдив,

Тя обаче не очаква много родители да се възползват от тази възможност. И даде пример със забавачка, в която заради дете с положителна проба, от РЗИ предоставили антигенни тестове. 90 на сто от родителите на другите деца обаче  отказали да ги изследват дали са заразени.

27 ученици от пловдивското ОУ "Елин Пелин" са сред току-що завърналите се от лагер в бившия Международен младежки център край Приморско. Няма нито едно дете с оплаквания, нито са ни търсили за посредник за евентуално тестване за ковид, каза директорката Татяна Вангелова. Друга група ученци трябва да поеме на 30 август за Банско, което засега не попада в зоните със забрани за летуване. Ще следим ситуацията до последно, увери школската шефка.

"Родителите не искат да се имунизират, учителите също не желаят да си поставят ваксина, а после се тревожим за учениците", коментира още тя.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Лили

Лили

19.08.2021 | 13:11

Лагерите веднага трябва да се спрат и да не се сее допълнителна зараза! Жалко за децата, те не са виновни за простотията на възрастните!

Отговори
9 7
Здравчева

Здравчева

19.08.2021 | 15:10

Не, всички ще си живеят спокойно, без паника и ДА, ще се спазват нужните мерки! Разбира се, че децата ще ходят на лагер! А това, че пишещите не са спокойни, те имат други причини

Отговори
3 4
3678

3678

19.08.2021 | 13:05

Този с бялото знаме иска да разбере какво е да имаш болно дете. Ей,ц ървул,не се ежи много.

Отговори
8 7
Тъ п Ганьо

Тъ п Ганьо

19.08.2021 | 13:03

Абе з агубеняци,като се разболее вашето дете,тогава ще ревете! Щото никой не е застрахован. Нали знаете,че който много рита,на него му се пада! Има време,ще видим. В интензивно отделение вече има деца. Дали е вашето? Толкова сте неадекватни дори като родители!

Отговори
11 9
Казах ти

Казах ти

19.08.2021 | 12:57

Пий си редовно хапчетата!

Отговори
1 19
До РЗИ или друг, който ще се опита да доближи детето ми

До РЗИ или друг, който ще се опита да доближи детето ми

19.08.2021 | 12:52

Най-добре носи голямо бяло знаме, че да се вижда отдалече, а на разстояние под 200м. се стреля така или иначе.

Отговори
13 10
Пишман родители

Пишман родители

19.08.2021 | 12:48

Абе какви откази от изследване? Има болно дете,изследват се всички. Касви са тези простотия? Кой нормален пудка детето си на лагер в пандемия? Кой ще плати сега на лекарите,за дезинфекцията на хотелите? Ганьо е безатговорно г оведо! Тези лагери бяха създадени заради хотелиерите,да им се пълнят гушите. Задължително тестване на всички . РЗИ е за това.

Отговори
17 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?