Следвайте ни

22-ма души новоинфектирани с ХИВ в Пловдив през 2019-а

От началото на тази година до сега в Пловдив са открити нови 22 души новоинфектирани с ХИВ.  Данните бяха изнесени Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва на 1 декември.

През тази година той протича под наслов "Промените се правят от общностите. През 2019 г.  България са открити нови 218 ХИВ - позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от този на новоинфектираните жени. Съотношението мъже/жени през настоящата година е 5:1 (182 мъже и 36 жени).

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София - 94 лица, в област Пловдив - 22 лица, Варна - 15 лица, Пазарджик - 13 лица, Русе - 8 лица, в областите Велико Търново и Монтана по 7 лица, в областите Кюстендил и Плевен по 5 лица, в областите Бургас, Разград и Стара Загора по 4 лица, в областите: Враца, Сливен, Смолян, София област и Хасково по 3 лица, в областите Видин, Добрич, Ловеч, Силистра и Ямбол по 2 лица и по един случай в областите Благоевград, Габрово, Търговище и Шумен.

РЗИ-Пловдив планира следните дейности в периода 1 – 14 декември 2019 г.:


   Провеждане на обучителни дейности с ученици от учебните заведения в гр. Пловдив и областта по темите: „СПИН и сексуално предавани инфекции“ и „Рисково сексуално поведение – предразполагащи фактори и последици“;
-   Оказване на методическа помощ на педагогически съветници и медицински специалисти от учебни заведения и осигуряване на здравно-образователни материали за организиараните от тях АНТИСПИН кампании;
   Провеждане на информационни кампании сред студенти и граждани;
   До 1 декември 2019 г. – Дни на отворените врати – Предоставяне на услуги по доброволно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В , хепатит С  и сифилис в КАБКИС.
В България за периода 1986 г. - 15 ноември 2019 г. са регистрирани общо 3 244 лица с ХИВ инфекция.
Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Към 31 октомври 2019 г. общо 1 686 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 633 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Дейностите за превенция на ХИВ сред лицата от уязвимите групи се предоставят от НПО, с които МЗ е сключило договори.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

До края на 2018 г. близо  24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лечение.

 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?