Следвайте ни

145 000 двойки в България имат проблеми със зачеването

viber icon

Проблемите с репродуктивното здраве в България се задълбочават и са една от причините за демографската криза. В момента над 145 000 двойки у нас, желаещи дете, имат проблеми със зачеването. Данните бяха изнесени по време на дискусията за репродуктивното здраве, организирана от вестник "Марица" и "Хермес меди​а".

Местната власт е тази, която стои най-близо до проблемите на хората. Затова тя трябва да е най-гъвкава в търсенето на решения, каза по време на срещата д-р Веселка Христамян, председател на комисията по здравеопазване и социални грижи в Общинския съвет на Пловдив. Тя ще предложи в местния парламент сумата за предимплантационния период при инвитро процедурите, които се поемат от Община Пловдив, да се увеличи от 1000 на 2000 лв., а общата годишна помощ от 100 000 лева да се увеличи още през 2020-а с 20%. Процедурата за кандидатстване пък трябва да бъде опростена. 

В дискусията участваха общински съветници, представите на болници,  инвитро центрове, неправителствени организации и експерти. Всички те се обединиха около мнението, че обществото и институциите трябва да бъдат много по-активни по темата.

Д-р Добринка Петрова, управител на  "Ню лайф клиник", настоя, че до момента общинската  програма не е  добре рекламирана. Тя предложи в Пловдив да бъдат поемани процедурите по донорските яйцеклетки и даде  за пример община Хасково, където плащат по 5000 лева. Според нея общини като Асеновград и "Марица" са много по-активни от пловдивската в подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми.  

Д-р Борислав Матеев от инвитро център "Бора" също настоя процедурите по кандидатстване да се опростят, защото прекомерната административна тежест отблъсква хората. Той предложи на пловдивските експерти да се запознаят с програмите на други общини и да заимстват най-доброто от тях.

"В българското здравеопазване се  отделя повече внимание и средства за лечението, отколкото на профилактиката. Нашият стремеж трябва да бъде по-малко хора да стигат до инвитро, а да помагаме на хората навреме, за да намаляват случаите на репродуктивни проблеми", заяви д-р Мариела Даскалова, медицински консултант и доброволец.


Координаторът на фондация "Искам бебе" Еми Христозова и Десислава Петрова от АГ "Селена" обърнаха внимание на недостига на донори за яйцеклетки.

Даниела Гонкова-заместник административен управител на Медицински център към Клиничен институт за Репродуктивна медицина "Света Елисавета" каза, че в момента  общинската програма е прекалено разхвърляна и неподредена като финансиране и  изисквания към двойките, искащи подкрепа . За това е необходимо тя да се подобри.


От аптеки "36.6" изразиха готовност да съдействат с участие в информационна кампания чрез безплатен вестник и публикации в сайта на веригата, в които експертите да съветват двойките, които имат проблеми със зачеването.

Доктор Христамян увери, че всички предложения на дискусията ще бъдат обсъдени в комисията по здравеопазването на Общинския съвет.

Даниела Гонкова-заместник административен управител на Медицински център към Клиничен институт за Репродуктивна медицина "Света Елисавета" каза, че е прекалено разхвърляна и неподредена като финансиране изискванията към двойките в момента общинската програма и трябва да се подобри. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?