1553

14 деца родени с помощ от Общинския съвет в Пловдив

14 деца, от които две двойки близнаци, са били родени през 2022г. след гласуваната от Общински съвет финансовата помощ, която се оказва на гражданите с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Според данните от доклада за 2022г. на Временната комисия по чл. 7 от правилник за финансово подпомагане на семейства, двойки и жени без партньор имащи репродуктивни проблеми, жители на община Пловдив, още 10 от одобрените за финансово подпомагане са декларирали термин за раждане. 

През 2022 година Общински съвет е гласувал 5 решения, с които са отпуснати малко над  122 хиляди лева, с които са били подпомогнати жители на община Пловдив, кандидатствали за финансово подпомагане за лечение на безплодие. През годината Временната комисия е изготвила, а Общински съвет е одобрил 69 от подадените 73 заявления за финансова помощ. Данните в доклада показват, че 47 от заявилите участие в програмата продължават своето лечени. 

Средствата, предвидени за финансовото подпомагане на лечението на безплодие се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Пловдив, по предложение на определената комисия съгласно правилника за финансово подпомагане на лечението на безплодие на семейства, двойки и жени без партньор, имащи репродуктивни проблеми, житeли на Община Пловдив.

За изминалата 2022 г. Общински съвет бе гласувал 155 хиляди лева бюджет, който да помогне на лицата с репродуктивни проблеми. Съгласно законовите нормативи от предвидените в бюджета на Община Пловдив средства се финансират изследвания и процедури, извършени в лечебните заведения, като за кандидатстващите се определят индивидуално и са в размер до 2000 лв.

Комисията вярва, че и през следващата година ще има условията и възможността, да подпомага съгражданите си при нужда от лечение на репродуктивното им здраве, както и да адаптира и надгради помощта спрямо вида на необходимото лечение. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Полуграмотен

Полуграмотен

10.02.2023 | 12:43

Както е написано заглавието точно така може да се тълкува. Или са помагали на правенето или при раждането. Виж заглавие от рода на "Общинският съвет отпусна финансова помощ за 14 новородени" е непосилно сложно за журналистите на Марица. То и аз съм полуграмотен , ама поне не си вадя хляба с това.

Отговори
0 0
Добре е, че общинският съвет помага да се раждат деца

Добре е, че общинският съвет помага да се раждат деца

10.02.2023 | 11:06

Но какво да кажем за правенето им? Помощ никаква.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?