Следвайте ни

1000 пловдивчани пазят стволови клетки на децата си

От 5000 до 7000 лева е еднократната такса за събиране и съхраняване на стволови клетки.

viber icon

1000 пловдивчани съхраняват стволови клетки на децата си в криобанки, наричани още тъканни, у нас и в чужбина, научи "Марица". Те са част от общо 21 000 българи, пазещи скъпоценния биологичен материал на наследниците си. Стволовите клетки на български граждани се пазят, освен у нас, още във Великобритания, Полша, Гърция и Германия. 

Те може да се окажат животоспасяващи при някои тежки заболявания, като се използват за трансплантации на самото дете, от което са взети, на неговите родители, братя и сестри и тесен кръг роднини с едни и същи показатели. Според данните на  Изпълнителна агенция "Медицински надзор" обаче за последните 12 години, откакто  тъканни банки събират материал в България, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина. Лекари обаче прогнозират, че първата трансплантация на стволови клетки ще бъде направена до 2 години, в клиника в чужбина. 

Шест от криобанките са български. Те съхраняват стволовите клетки в лаборатории, базирани у нас. От тях само тази в болница "Александровска" е в държавна структура, останалите са частни. В Пловдив само болница "Селена" разполага с такава банка. Това е „Селена Целс“, която е модерна, лицензирана и акредитирана тъканна банка за съхранение на стволови клетки. 

Оказва се, че най-много хора се запасяват със стволови клетки от кръв на пъпна връв, тъй като се смята, че те са приложими при лечението на най-широк кръг от заболявания, най-вече онкохематологични. Броят на единиците, съхранявани от нея, е 20 980. Взетите единици стволови клетки от тъкан от пъпна връв са 15 103, а от плацента - 117.  

След като преди 15 дни  криоиндустрията оповести, че стволови клетки от млечно зъбче също могат да послужат като регенериращ материал след трансплантация при тежки заболявания, вместо да го "дават" на феята на зъбките, българи вече дават проби от него в криобанките. Вече са дадени за съхранение над 300 млечни зъбчета. Броят на единиците от мастна тъкан, която служи като регенериращ материал, достигна 100. 

От 5000 до 7000 лева е еднократната такса за събиране и съхраняване на материал. Банките издават сертификати за съхранения материал, след като стволовите клетки бъдат извлечени и замразени. Документът дава информация на клиентите за терапевтичния потенциал на изолираните хемопоетични стволови клетки. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?