49
Следвайте ни

Запалиха печките! Пловдив пак диша мръсен въздух ТАБЛИЦА

viber icon

Предписания за предприемане на засилени мерки за чистотата на атмосферния въздух изпрати до кмета на Пловдив Здравко Димитров директорът на РИОСВ - Пловдив.

В качеството си на контролен орган екоинспекцията настоява общината да  приложи спешно бързоефективни мерки, за да редуцира и предотврати в максимална степен замърсяването на въздуха през вече започналия отоплителен сезон. Екоинспекцията препоръчва на община Пловдив да осъществява засилен контрол при извършването на строителни и ремонтни дейности, да поддържа чистотата на  общинската инфраструктура, да предприеме действия за оптимизиране на транспортната организация. Общината е необходимо да насочи усилията си и към домакинствата, използващи твърдо гориво в посока на подмяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В оперативен порядък тя трябва да отчита осъществените действия и ефекта от тях пред екоинспекцията.

Повод за предписанията е направеният анализ от страна на екоинспекцията на основните показатели за чистотата на атмосферния въздух, които се следят – фини прахови частици (ФПЧ10), озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и др. Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се регистрират денонощно в 2 пункта в рамките на град Пловдив: в автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица” – градски фонов пункт и в АИС „Тракия“ – транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са ФПЧ10, като нормата за средноденонощната им концентрация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се наблюдават превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици.  Анализът сочи, че има корелация между това повишаване и наблюдаваните по-ниски температури същите дни, респективно - засиленото използване на битово отопление, което е основния източник на влошеното качество на въздуха.  Среднодневни превишения по показател ФПЧ10 са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни  - в АИС „Тракия“. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона между 51,62 и 73,02 µg/m3. На този етап няма превишения по останалите показатели за състоянието на въздуха.

РИОСВ-Пловдив регулярно изпраща цялата набрана налична информация от пунктовете за мониторинг, разположени на територията на общината към община Пловдив, като в обобщен вид тя се публикува на следния линк http://ecomonitoring.plovdiv.bg/plovdiv/air_quality.jsp, откъдето могат да се информират и заинтересованите граждани.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сериозно ли..

Сериозно ли..

12.11.2021 | 16:06

Значи не е от самолетите, а от "печките" на хората? Хората се отопляват на дърва / въглища от прекалено много години и как точно сега почнаха да замърсяват? Дори и снимката която сте качили показва какво се случва в небето

Отговори
2 0
-10

-10

12.11.2021 | 14:14

Ай да ми каже мисирката, която е написала това заглавие, от графиката как в главата ѝ влезе думата "печки"!

Отговори
1 2
+10

+10

12.11.2021 | 15:22

Цитат: "Анализът сочи, че има корелация между това повишаване и наблюдаваните по-ниски температури същите дни, респективно - засиленото използване на битово отопление, което е основния източник на влошеното качество на въздуха."

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?