46

"За по-чист град" - каузата на "Марица" и "Хермес медиа"

Кампанията "За по-чист град" на "Марица" и "Хермес медиа" е кауза за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар-Симеоновата градина през септември в любопитни пана показахме, че каузата не е толкова непостижима. Трябват добри намерения, мисъл за бъдещето и малко усилие. Голяма част от бизнеса доказа, че е социално отговорен и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредица от публикации мениджъри на изявени пловдивски компании разказват за стъпките, които предприемат в името на голямата цел - по-чист град.

"Булекопак" АД С малки, но уверени стъпки към голямата цел - по-малко пластмаса, по-малко потребяване за по-сигурно бъдеще

Отпадъците са се превърнали в огромен екологичен проблем. За бизнеса носи загуби, а нашият живот се променя в посока, която, ако не вземем мерки, ще става все по-апокалиптична. Лошото управление на отпадъците допринася за изменението на климата и замърсяването на въздуха и засяга пряко много екосистеми и видове.

Икономически модел от типа "вземи, произведи и изхвърли" вече не съответства на нуждите на съвременното общество и на ограничения характер на природните ресурси. Целите и законодателството на Европа, от която и ние сме част, дават приоритет на предотвратяването на отпадъците, подготовката за повторно използване, рециклирането, възстановяването и чак накрая изхвърлянето като най-нежелана опция.

За справяне с проблема трябва да се стремим все по-голям процент от отпадъците да се рециклира, а по-малък да се депонира. Това може да стане като променим начина, по който произвеждаме и потребяваме, с цел да се генерират по-малко отпадъци, които впоследствие могат да се използват като ресурс.

Ежедневният списък на отпадъци, които се изхвърлят и ни заобикалят, е безкраен - като започнем от опаковки, санитарни, хранителни, градински и стигнем до строителни, промишлени, стари телевизори, стари автомобили, батерии, стари дрехи и стари мебели. Всеки може да ги види на метри от своя дом, в близкия парк и дори по улиците.

Производството и потреблението влияят най-пряко за генерирането им. Още при производство трябва да се съобрази цялата верига на реализацията на отпадъците - от дизайна и опаковането на продукта до избора на материали, на първо място с оглед на превенцията на отпадъците, след което "остатъците" от един процес могат да се използват като входни материали за друг.

Превръщането на отпадъците в ресурс е един от основните начини за тяхното намаляване, необходимо е да насочим усилията си към разделното събиране на отпадъците, да се осигури последващо висококачествено рециклиране, да се намали и по възможност елиминира депонирането на отпадъци.

Това са напълно постижими цели - например кухненските и градинските отпадъци, събрани  разделно, могат да се превърнат в източник на енергия или в торове, отпадъците от опаковки в домакинствата да бъдат събирани разделно, което гарантира последващото им рециклиране.

Какъв може да е моят принос?

Когато говорим за толкова наболял обществен проблем, винаги обръщаме поглед към институциите. Да, те трябва да са движеща сила, но промяната започва от всеки един от нас. Решение винаги има, доказа го и кампанията на "Марица" и "Хермес медия", която стартира под наслов "За по-чист град". Фокусът е насочен към обединение на силите на институции, бизнес и граждани.

За "Булекопак" АД, активен участник в кампанията, от съществено значение за успеха е ангажирането на всеки един от нас. Компанията провежда непрекъснато информационни кампании, които да помогнат за разделното събиране. Целта е ясна - трайна промяна в начина на мислене, опазването на околната среда и ясно послание към най-младите, които да възпита в духа на екологичния начин на живот и ефективното потребяване на ресурси.

Как можем да бъдем активни и да допринесем за по-малко отпадъци?

Малките стъпки към голямата цел са обединени под мотото "Пести, чисти и рециклирай" на „Марица“ и „Хермес медия“.

Всеки от нас трябва да бъде отговорен и да не оставя след себе си отпадъци, независимо дали е излязъл на разходка в природата, в парка, или на детската площадка пред блока.

Разделното събиране на отпадъци в домакинствата ще помогне за рециклирането им. Ако не сте го правили досега - направете го. И ще  разберете например колко много пластмаса има в ежедневието ни. Със сигурност ще останете неприятно изненадани, което може да доведе до следващата логична и важна стъпка - да намалим  употребата на пластмасови бутилки, найлонови торбички.

За да живеем в хармония с природата и да дадем своя принос за спасяването на нашата планета, държава, град е достатъчно като първа малка стъпка да изградим важни навици, като да намалим потреблението на непотребни неща, които след това изхвърляме, да пестим  водата (никак не е сложно например да спираме водата, когато мием зъбите  си), да пестим  електроенергия, включително да използваме  енергоспестяващи крушки.

С всички тези наглед незначителни действия ще допринесем за намаляването количеството отпадъци, които отиват на сметищата.

Мария Топчийска, управител на Умната фабрика на Шнайдер Електрик край Пловдив: Елиминираме природния газ с геотермална система

- Г-жо Топчийска, разкажете накратко за малките стъпки, които компанията предприема, към голямата цел нулев въглероден отпечатък до 2030 година!

- Някои от стъпките са малки, някои - по-големи. Най-важното сега е геотермалната система, която ще ни позволи напълно да елиминираме природния газ. Предстои подмяна на автопарка, фотоволтаични панели на сградата на завода и т.н.

 - Споменавате като част от тази политика и геотермалната инсталация, която започвате да изграждате в Пловдив. Кога ще е готова и какво ще постигнете с тази инвестиция?

- До средата на 2023 г. трябва да сме готови с всички дейност по този етап на разширение. Системата е от много висок екологичен клас и е важна както за енергийното обезпечаване на предприятието, така и за зелената визитка на компанията. Не искаме да правим никакви компромиси по отношение на ангажиментите за околната среда, които сме поели.

 - Умната фабрика в Пловдив, освен висока степен на автоматизация, предполага ли и екологосъобразна политика и управление на ресурсите?

- Като най-устойчивата корпорация за 2021 г. "Шнайдер Електрик" има ясни ангажименти към декарбонизация на цялата ни верига за доставки. За целта една от най-важните стъпки е пълен мониторинг на енергийните и водни ресурси във всеки един момент, като това ни помага да прилагаме различни действия, свързани с оптимизация на консумацията. Едновременно с това сме горди с политиката ни по елиминиране на употребата на хартия за всички административни дейности чрез дигитализация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?