44

За първи път в България - Zero Waste Fest! За да живеем в по-чист свят

За първи път в България ще се проведе Zero Waste Fest! Програмата включва лекции от представители на бизнеси в областта на кръговата икономика, които ще споделят опита си с намаляване на отпадъците, ще разкажат за мотивацията си за изграждане на устойчив бизнес, предизвикателствата по пътя и целите за развитие. Гостите на събитието ще могат да разгледат и щандове на местни производители на вкусна фермерска храна, пивко вино и еко продукти за дома и офиса. Има предвидена и обиколка на местни забележителности.

Събитието ще се проведе на 17 юни 2023 г. в „Хан Мадона“, разположен само на няколко километра от любимите на Илон Мъск Белоградчишки скали…

За кого е подходящ Zero Waste Fest? 

Фестивалът предлага възможността на лидери с устойчиви бизнеси в страната да се запознаят, да разкажат за продуктите и услугите си, да споделят опит и да обменят контакти за бъдещи съвместни инициативи. „Да бъдеш предприемач в България е приключение! Законовата рамка е остаряла, обществото често не е отворено към промени и човек се чувства така сякаш се бори с вятърни мелници, за да промени нещата към по-добро. Искаме чрез Zero Waste Fest да сформираме общност, която да облагородява развиването на природосъобразен бизнес в страната, за да може качествените промени да се случват по-бързо и лесно.“ – споделя Вера Маркова, посланик на Европейския Климатичен Пакт и основател на Green Revolucia – първия магазин с нулев отпадък в страната.

Организатори на събитието са именно  Green Revolucia, Пендара и Blagichka Zero Waste

„Като човек с дългогодишен опит в развиването на селския гастрономически туризъм в България, виждам, че ни липсва качествена мрежа от контакти, която да споделя механизмите за прилагането на добри практики. Имаме чудесна природа, вкусни рецепти от поколения наред, но ни липсват някои финални щрихи като заменянето на пластмасовите бутилки за вода в къщите за гости с такива от стъкло с изворна вода, предлагането на насипен чай вместо такъв на пакетчета, замяната на обикновената козметика с местна натурална такава и други. Това беше водещата мотивация за организирането на Zero Waste Fest – да направим събитие, което да насърчи устойчиви промени и което да предразположи участниците към споделяне на добри практики“. – споделя инж. Гергана Кабаиванова, основател на Пендара – проект фокусиран върху подобряването на пазара на местни храни и гастрономическия селски туризъм в страната.

„Вярваме, че зеленото предприемачество тепърва ще се развива в България и се радваме да бъдем част от това вълнуващо начало!“, посочват от Търговско промишлена-камара Пловдив. „От известно време с колегите работим по пакет от мерки и приложения по наш проект FOODRUS за намаляване на хранителните отпадъци от малкия бизнес и домакинствата и нямаме търпение да го представим пред по-широка аудитория.“ – споделя Диляна Герджикова, бизнес консултант в Търговско-Промишлена Камара – Пловдив.

Г-жа Петя Цонева, съсобственик на БиоБаг България също изразява ентусизъм за предстоящия Zero Waste Fest: „Много се вълнуваме, че за първи път у нас се организира събитие за нулеви отпадъци в такъв формат, защото това ще ни даде възможност да се свържем с още сходни бизнеси и в бъдеще да се колаборираме за съвместни инициативи."

Достъпът до събитието е с предварително закупени билети. В цената на билетите са включени достъп до фестивала и всички лекции, вкусен обяд на 17-ти юни, възможност за нетуъркинг и посещение на интересна пещера в района.

Можете да си закупите билети от тук: https://greenrevolucia.com/product/bilet-za-zero-waste-

fest

Както и да поканите колеги и приятели да се присъединят към събитието тук:

https://www.facebook.com/events/1238763130091173

Вера Маркова бе главно действащо лице и в кампанията "Да живеем в по-чист град" на вестник "Марица" и "Хермес медиа". Едномесечната инициатива премина с много активности в Пловдив, изложба с пана на успешни модели за устойчива политика в областта на екологията на големия бизнес, почистване на коритото на р. Марица, екоработилница за деца и др. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Абсолютно безполезна

Абсолютно безполезна

20.07.2023 | 08:50

дейност. Вероятно "зелените" (в световен план имам в предвид), са водени от "по-други" мотиви, а не толкова от идеята за по-чист живот и без замърсяване на природата! Това е като някаква все още неосезаема измама, която човек интуитивно усеща че нещо не е наред, но все още доказателствата не са изплували на повърхността! За да популяризирате идеята, да бяхте написали по-семпло информацията и целта на събитието. Кратко, точно и ясно! Видя ли нещо разводнено и краят на материала идва, а генералната идея все още не ми се прояснява, значи всичко е въздух под налягане! По същия начин са конструирани учебните материали и презентации на "свръх качествени добавки", с много дълги локуми за действието, качеството, неповторимостта на добавката, с удобно оставен линк, чрез който да поръчаш и можел да поръчаш САМО от въпросния линк! Пълният състав и количество на отделните съставки обаче разбираемо ЛИПСВА! Изписването на производител е истински лукс! И обикновено идеята за здравната конспирация работи безотказно: медицината знае за медикамента, но "иска" да пласира на далавера други неща; медицината не е стигнала дотам, че да открие "откритието"; затова пък кварталният мозък го е открил и понеже аптеките НЕ желаят да продават откритието му, той го разпространява чрез собствена мрежа; откритието е толкова уникално, че откривателят го пуска само в специални търговски обекти; откритието е в определени online магазини, за да е по-евтино и повече "шарани" да се хванат. Ей, такива "предложения" с неясно естество като видя и бягам с 200. Ако сте измислили нещо ново, опитайте да го представите на хората в по-достъпен и разбираем начин.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?