3906

Вендинг автомат за кучета гълта пластмаса

Проект за вендинг автомат, който пуска храна за кучета и котки в замяна на пластмаса, разработиха дванайсетокласници от ЕГ „Пловдив“. Те са почти завършили и скоро ще кандидатстват в български и чуждестранни университети. Но най-вече са отговорни граждани на България и Европа, които искат да се борят с проблема със замърсяването на околната среда и водите. Целта на учениците е превръщането на Пловдив в един от най-чистите европейски градове.

Идеята е да се поставят вендинг машини, заредени с кучешки бисквити, във всички големи паркове в града.

„Нашият екип смята, че опазването на околната среда е една наистина много важна тема за обществото ни. Въпреки сериозността на проблема обаче, голяма част от хората го неглижират. Това искрено ни мотивира да започнем от премахването на най-големия замърсител - пластмасата. Идеята с храната за кучета не действа единствено на принципа ,,отплата' за доброто дело. По-дълбокият смисъл е да се привлекат хора, които, освен че обичат животните, биха харесали и идеята ни за опазване на околната среда. И обратното - хората, които подкрепят ,,зелената идея', биха могли да обикнат животните“, казват учениците от Английската. Те са провокирани и от факта, че едва 9% от всичката пластмаса, произведена между 1950 г. до днес, са рециклирани.

Проблемът със замърсяването съществува от десетилетия насам. Пластмасовите отпадъци са заплаха не само за живота в почвата, но също и за самите нас. Те носят рискове за здравето, които все още не са напълно оценени, убедени са авторите на проекта.

Ако се намери кой да осъществи идеята и тя е успешна, могат да се създадат нов вид машини, работещи на същия принцип, но вместо пластмаса да събират токсични отпадъци под формата на батерии, които са сред най-вредните за околната среда. "Храната този път ще бъде за котки, за да можем да удовлетворим хората, които предпочитат този вид животни. Всичко ще работи по старата концепция, но събираният отпадък и храната ще бъдат от различен вид. По този начин ще стигнем до повече съмишленици, желаещи да подпомогнат нашата идея", обясняват младите хора.

Цялото издание можете да видите ТУК

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
opoziciqta

opoziciqta

08.05.2023 | 15:23

А кучешките изпражнения по тротоари и зелени площи кой ще събира?

Отговори
3 1
Може да направят и такива автомати

Може да направят и такива автомати

08.05.2023 | 17:54

Пускаш кучешки изпражнения и получаваш пластмаса.

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?