71

Учени от ПУ готови да помагат за екологичния градски транспорт

Да се подобри качеството на въздуха в големия град, ако се въведе частично или изцяло екологичен транспорт, а на пътниците да се предложи напълно нова услуга - зелен обществен транспорт при поискване (on-demand), която ще улесни пътуването по зелени коридори и ще реши редица транспортни проблеми. Това не са мечтани екстри на урбанизацията, а напълно постижима цел 3 в 1. Доказателство за това е работата по изпълнението на първия български проект INNOAIR, финансиран от инициативата "Иновативни дейности за градски развитие" (Urban Innovative Actions) на ЕС, която дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. 

В партньорската мрежа участват осем институции, сред които е Факултетът по икономически и социални науки (ФИСН) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Дванадесетчленният екип от пловдивски учени е разработил модел, по който може да се предвижда несигурността, породена от задръстванията, да се моделират закъсненията на обществения транспорт и при необходимост да се оптимизират графиците. „Действа се през погледа на пътника - продължителността на пътуването, времето за чакане, несигурността на пътника за смятане на времето за пристигане в крайната му точка, както и нивото му на комфорт по време на пътуването“, обясни проф. д-р Станимир Кабаиванов - декан на ФИСН.

По същество INNOAIR експериментално ще приложи мерки за подобряване на качеството на въздуха и по-специално иновативни решения за мобилност и зелено придвижване. Проектът ще тества пилотно в реална среда нови за България и Европа транспортни услуги и решения с 20 мини електрически бусчета в Столична община, която е водещ партньор по проекта. На живеещите в кварталите „Манастирски ливади“ и „Бъкстон“ ще се предоставят алтернативи за придвижване, като идеята е да се намали трафикът от автомобили и да се подобри качеството на въздуха. Освен това проектът има за цел да насърчи културна и поведенческа промяна към по-зелени и щадящи околната среда начини на придвижване. 

За целите на INNOAIR е разработено лесно и удобно мобилно приложение, с което може да се извика зелен обществен автобус с един клик през телефона. Проф. Станимир Кабаиванов е категоричен, че е време за SMART транспортни решения, а проектът, който се стреми към специфични и постижими цели, може успешно да се приложи в Пловдив и региона. „Така ще се създаде устойчива и икономически разумна система, отговаряща на предпочитанията и увеличаваща удовлетвореността на гражданите от обществен транспорт, ще се намалят вредните емисии и ще се създаде удобство на пътниците в градския транспорт“, убеден е деканът на ФИСН. Според него за подобен проект може да кандидатства бъдещото общинско дружество под тепетата „Екобус Пловдив“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?