2374

Строителите цапат, институциите са пас

Спешна среща с Камарата на строителите ще свика Община Пловдив във връзка със затягане на контрола по спазване на екологичните норми на строителните площадки.

От няколко дни в социалните мрежи има дискусия за калните следи, които оставят камионите на строителните фирми, започнали да работят по огромния проект за нов квартал северно от река Марица между магазин "Лекси" и Захарна фабрика.

Според активистите, строителите не спазват изискването на почистват машините при напускане на обекта, а много често камионите са без задължителните покривала. В резултат целият район е в кал, а когато времето се стопли и пътната настилка изсъхне, тя се превръща в прах и замърсява въздуха. В събота дори имаше импровизирана блокада на мястото с коли.

Природозащитниците от "Да спасим Пловдив" твърдят, че са изпращали десетки сигнали на Зеления телефон на РИОСВ, в Общинския инспекторат и на телефон 112, но реакция от институциите нямало.  

Според представителите на администрацията обаче, се реагира на всеки сигнал. Пловдивският общински инспекторат е съставил над 200 акта само през 2021 г. Извършени са 3200 проверки и са издадени 1800 предписания. Това съобщи зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев. По думите му, през летните месеци дейността на строителите предизвиква силно запрашаване на въздуха, в резултат на което има превишения на фините прахови частици, нехарактерни за сезона.

Изпратили сме два отчета към РИОСВ-Пловдив, в които обобщаваме информация от дирекция „Екология“, шестте района на града, Общинска полиция, МВР и Пожарната, посочи Тимчев. Според него Община Пловдив среща сериозни затруднения със законодателната база.

„В Закона за опазване на околната среда не е решен въпросът за контрола по изгарянето на дървесина. Трябва да се контролира този, който гори дървесината, а не който я продава. Изпратили сме писмо до МОСВ и Министерството на земеделието, в което искаме промяна в закона, която да регламентира контрол върху продавачите, а не върху ползвателите“, обясни зам.-кметът по екология.

Общината настоява и за преразглеждане на начина, по който се отпускат помощите за отопление, в писма до две министерства - на околната среда и на труда и социалната политика. „Искаме в градовете, в които има превишения от битово горене, да не се отпускат енергийни помощи за дърва и въглища, а тези, които ги получават, да не губят правото си, ако минат на екологично отопление“, каза още Тимчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
4000

4000

13.12.2021 | 18:12

Институциите да отидат и да видят строежа до МОЛ Пловдив как поддържа чистотата след като камионите излязат от изкопа. 2-3 мангусти поливат с маркуч половин цол гумите :) Няма водоструйка, няма нищо друго. Един обикновен малокалибрен маркуч, за да не хабят много вода. И резултата в следващите 50 метра е видим- кал до кал :)

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?