2374

Скъпият ток ще влоши драстично качеството на въздуха

РИОСВ със специални предписания до Община Пловдив да засили мерките

В последните години броят на дните с превишение на нормата за фини прахови частици намалява. Солените цени за електричество и газ обаче пак надуха старите печки.

Въздухът в Пловдив се изчиства през последните три години, сочат данни на РИОСВ. Тенденцията е трайна и показва намаляване на броя на превишенията за средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве, която е 50 µg/m3, и спазване на средногодишната норма (40 µg/m3).

Пловдивчани вече дишат по-спокойно, но и това ще е до време, смятат експерти. Очакванията за София тази година са, че качеството на въздуха ще се влоши драстично за първи път от 10 години насам. По силата на логиката това ще се случи и в Пловдив. Солените цени за ток и електричество отново надуха старите печки и резултатът вече е налице - 2 фирми за въглища в града ще бъдат глобени заради разпространение на некачествено гориво.

Все още не е решен и проблемът с регистрираните превишения на средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве по показател фини прахови частици под 10 микрона - ФПЧ10.

Затова РИОСВ изпрати предписания до кмета на Пловдив Здравко Димитров да засили мерките за въздуха. Причината е започналият отоплителен сезон, от една страна, и направеният анализ, който показва влошено качество на атмосферния въздух на база регистрираните средноденонощни превишения по показател „фини прахови частици“ (ФПЧ10), от друга.

Влошаването на качеството на въздуха е закономерно с понижаването на температурите в града и засиленото използване на отопление. Ясно изразена е сезонната зависимост на измерените стойности на ФПЧ10 - рязко намаляване на стойностите, регистрирани през пролетта и повишаване през есента и зимата. Съществено влияние оказват и специфичните метеорологични условия в района - температурни инверсии (в около 85% от дните), голям процент дни с безветрие (около 40% от дните в годината са със скорост на вятъра под 1,5 m/s) и мъгли, водещи до задържане и натрупване на замърсителите. Точно затова общинската администрация е необходимо да увеличи усилията си точно в този период на годината - месеците между ноември и март, убедени са от РИОСВ.

Какви мерки трябва да предприеме Община Пловдив?

В изпълнение изискванията на Закона за атмосферния въздух Община Пловдив има одобрена Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2018-2023 година и План за действие към нея, в които са предвидени редица технически, регулаторни, икономическо-фискални и информационно-образователни мерки. Директорът на РИОСВ-Пловдив е изискал от Общината в оперативен порядък, два пъти месечно, тя да отчита пред екоинспекцията тяхното прилагане и ефекта от осъществяването им.

Мерките, които Общината е необходимо да приложи, трябва да са ефективни и бързодействащи, за да редуцират и предотвратят в максимална степен замърсяването на въздуха през вече започналия отоплителен сезон. Екоинспекцията препоръчва засилен контрол при извършването на строителни и ремонтни дейности, поддръжка на чистотата на общинската инфраструктура и оптимизиране на транспортната организация.

Кои са основните източници на замърсяване?

Превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 през зимни месеци са резултат основно от емитираните в атмосферата замърсители от изгарянето на твърди горива (въглища и дърва) за битово отопление, транспортния поток и промишлеността, както и от неблагоприятните метеорологични условия, които увеличават влиянието на повишените емисии в атмосферата.

Какви показатели на въздуха се следят?

Концентрациите на ФПЧ10 в атмосферния въздух се регистрират денонощно в два мониторингови пункта. Единият е автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица” - градски фонов пункт, разположен в централната част с предимно жилищно застрояване и средна интензивност на автомобилния поток по бул. „Източен“. Вторият е АИС „Тракия“ - транспортноориентиран пункт, разположен на територията на район „Тракия“, на кръстовището на бул. „Освобождение“ и ул. „Съединение“. Той дава информация за замърсяването от автомобилния транспорт в непосредствена близост с пътното платно.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Дии

Дии

06.12.2021 | 16:40

Солените цени за ток и електричество ... каква е разликата между ток и електричество бе госпожо журналист?

Отговори
1 0
Драган

Драган

06.12.2021 | 12:12

Риус миус отивайте да ревете на Радев .Той подкрепя олигарсите да гушкат милионите от скъпия ток.

Отговори
3 2
Георги

Георги

06.12.2021 | 10:56

кюмбетите бълват кълбета дим се не трае, но кмета мисли за чистия въздух -ще купуват електробуси 25 на брой, ще назначат управител и администрация ще направят и база за милиони, на свинче звънче ми мяза цялата работа на пръв поглед, но явно има келепир в цялата дандания би казал бай Ганя

Отговори
3 2
Почему так, другаре?

Почему так, другаре?

06.12.2021 | 10:20

Интересно, имаме работещ АЕЦ, голяма част от произведеният в него ток се изнася (от частни фирми), цената за крайния редови БГ потребител РАСТЕ!?!?

Отговори
8 0
Батко

Батко

06.12.2021 | 09:09

Заради бедните селяци, дето се заселиха ся целият Кичук смърди на лайна и дърве!

Отговори
2 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?