Съдът даде 1 година срок на Пловдив да изчисти мръсния въздух

След 22 юли 2022 г. всеки пловдивчанин ще има право на обезщетение в Страсбург

Властите в Пловдив са задължени в срок от една година да изчистят мръсния въздух в града. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), пише Mediapool.

Делото  бе заведено с колективен иск от Фондация “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” срещу Община Пловдив и екоинспекцията в града. Властите са осъдени да преустановят бездействието, допуснато през последните 14 години.

Припомняме, че преди това Великотърновският апелативен съд отхвърли иска на гражданите. Второинстанционният съд твърдеше, че властите нямат безусловно задължение да поддържат нивата на замърсяване в рамките на европейските директиви. Според апелативните магистрати институциите са длъжни да предприемат мерки за чист въздух, но резултатът от тях е без значение. Върховният съд отхвърля напълно тезата на апелативния съд.

Пловдив е един от градовете с най-силно замърсен въздух в страната заедно със София.

Делото за мръсния въздух в Пловдив беше заведено преди 11 години. Гражданите се позоваха на данните, събрани между 2007 и 2011 година. От тях се вижда, че пределната норма от 50 mg/m3 твърди прахови частици във въздуха на града е била превишавана близо 200 пъти на година през 2010 г.

Според екологичната експертиза по делото най-голям принос за замърсяването има битовото отопление. След него се нареждат транспортът, индустрията и зимното поддържане на улиците с пясък и сол. Битовото отопление допринася с близо 75% от вредните емисии на прах. Следва транспортът с 14% и индустрията с между 7 и 14%.

Експертизата ясно показва, че мръсният въздух в България е социален проблем, защото хората предпочитат да се отопляват със замърсяващи енергоизточници като въглища, дърва и изгаряне на всякакви други материали в най-бедните квартали.

Въпреки това ВКС обявява, че институциите не са изпълнили задълженията си и са нарушили европейските директиви за чистотата на въздуха (Директива 2008/50/ЕО). Българското законодателство също задължава властите да опазват чистотата на околната среда и атмосферния въздух.

Най-любопитната част от решението е подходът на ВКС към периода на нарушението. Гражданите съдят властите за нарушения, извършени 2007-2011 година. Съдът приема, че ефективни мерки не са предприети и до днешна дата, защото България е осъдена за мръсния въздух и по делото пред Съда на ЕС.

Поради това ВКС задължава институциите да приемат спешни мерки за решаване на проблема в рамките на една година, считано от 22 юли т.г..
Неизпълнението на това решение няма да доведе до автоматично налагане на санкции за община Пловдив и РИОСВ – Пловдив. Ако след година няма промяна, всеки пловдичанин ще може да заведе успешно дело с искане за обезщетение пред местните съдилища и Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

31.07.2021 | 20:57

Точно тази тема търсех, за да довърша коментара си. МОЛЯ ОТВОРЕТЕ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ЕКРАНА НА КОМПА СИ, ЗА ДА СРАВНИТЕ ВНИМАТЕЛНО КОГА Е ПРАВЕНО ЗАСИЧАНЕТО НА ТЕЗИ ДАННИ, НА КОИТО СЕ ПОЗОВАВА СЪДЪТ И ОТ ДРУГИЯ ЕКРАН ВИЖТЕ КОЙ Е КМЕТ НА ПЛОВДИВ ТОГАВА. Да, вярно е, че това може да се прочете хем като бездарно негово управление(твърде крайно) и като умишлено сръгване от негови противници, Бог знае точно кои(възможно е, но и това ми се вижда крайно). Ако Ви мързи - вижте кой кметува през периода 2007(от ноември) до 2011(декември, мисля).

Отговори
1 1
запознат

запознат

28.07.2021 | 09:28

Другарят, за който говорите и фаворизирате взе до стотинка каквото можеше да вземе от милионите субдсидии, които му изплати общината, обеща, че ще плати заплатите на работниците, прибра парите и хората не видяха и лев от това, което им се дължи. Има хора, които починаха от притеснение, от недоимък, от празни и голи обещания, чиито семейства посрещнаха коледните празници на тъмно и на студено, а този червен олигарх се къпе в лукс и пет пари не дава за мизерията на точно тези хора, без които нямаше да го има лукса, на гърба на които се покатери по социалната стълбица и стана новобогаташ, който дължи за осигуровки на именно тези работници милиони, невнесени на НАП, чиято мрежа уби човек и увреди много други, който си режеше сам от мрежата, запорирана от съда с мотива, че извършва ремонт и който наряза на скрап тролейбусите и взе пари от тях. Един нагъл, безпардонен, без всякакви принципи човек, чиито единствено верую е: около мен батак, а за мен големия черпак.

Отговори
0 0
Батака ли за кво е виновен ?

Батака ли за кво е виновен ?

27.07.2021 | 21:21

Виновен е за това че съсипа системата до такава степен че паднаха кабели върху жена и я убиха. Помниш ли това, тъпо коп.еле или това го няма в опорните точки ? А може би си си забравил гинко билобата, нали си много голям ??? И тогава Тотев разкара Батака заедно с осраните му тролей от които само цоцаше. Жалко че не го вкара в затвора само.

Отговори
3 3
Да сте мислили с главите си!

Да сте мислили с главите си!

09.08.2021 | 20:52

Ах вие тролове Тотеви! Ах вие калинки Герб ави, унищожихте умишлено тролеите и сега си търсите оправдание с един човек, който направи всичко възможно да възстанови тролейбусния транспорт, унищожен и ограбен от най-крадливите и брутални крадци управлявали някога Пловдив в хулядилетната му история! Този престъпник Тотев, трябва да бъде съден и да лежи в затвора, че затри най-екологичния и евтин и сугурен транспорт в Пловдив! Този факт е безспорен и никоя калинка и трол не са в състояние да променят фактите! Вие спахте, когато умишлено унищожи през 2012 година тролеите и сега дишайте мръсотиите на въздуха! А един човек се къпе в лукса на Империал и диша въздуха на Керамоти! За награда го направихте и депутат!

Отговори
2 0
Жалко за Пловдив

Жалко за Пловдив

27.07.2021 | 19:45

Всичко е от безогледно изсичане и строителство , които са следствие на безкрайната алчност на шепа мутри в общински съвет и техните лакеи в общината. То не са строежи по гребната, по Марица, в Тракия В Лаута, по хълмовете всичко се застроява, следват пришълци, коли трошляци - унищожава се града, скоро въобще няма да става за живот тук, само туристи за по ден два да разгледат и чао.

Отговори
15 0
Proto

Proto

27.07.2021 | 19:34

Като за начало проверете фирма Proto на Карловско шосе.Всеки петък след 17.30 около тях е миризлив ад.

Отговори
5 0
Референдум!

Референдум!

27.07.2021 | 18:48

Това е резултат от брутално, престъпното управление на Пловдив в последните 12 години в страната и 10години в Пловдив! В резултат Пловдив освен, че е с най-мръсния въздух в Европа е и с най-много респираторни и онкологични, аболявания на глава от населението! За това след една година всеки пловдивчанин трябва да заведе дело и да си потърси обезщетение за това, че е пренуден от управляващите града да диша най-мръсния въздух!

Отговори
10 3
Зузьо

Зузьо

27.07.2021 | 18:06

Готово бе! С новите екостикери, спираме всички коли дето не са евро 6 (т. е. 95% от автопарка). И не че това ще помогне, ама да ви видя дали ще ревете за чист въздух, като няма с какво да идете на работа!

Отговори
10 1
Ха, ха, ха..

Ха, ха, ха..

27.07.2021 | 18:06

Ще го изчистят като го духат! Така ще раздвижат розата на ветровете и въз духа ще се пречисти!

Отговори
9 1
Ами сега?

Ами сега?

27.07.2021 | 17:44

Тези, които умишлено уножиха най-екологичния, евтин и сугурен транспорт ТРОЛЕЙБУСНИЯ, за да угодят а автобусната мафия и да задоволят крадливия си и престъпен нагон, да пълнят своите и на вожда чекмед ета трябва да бъдат съдени от народен съд! Негово крадливо величество ИТ и ЗД с тяхната крадлива банда, дирентно в затвора!

Отговори
11 6
Много си малък

Много си малък

27.07.2021 | 18:19

Тъпак, ти помнеш ли гога го затриха този транспорт и кои бяха на власт тогава.

Отговори
5 4
намръщенЪ

намръщенЪ

27.07.2021 | 20:20

Последният тролей спря през 2012(кмет Тотев), но този транспорт бе съсипан по-рано при СлаФчо, когато се внесоха трелеи-щайги на по 30 и кусур години от другаря Батаклиев, МНОГО СИ МАЛЪК

Отговори
6 9
Темида Пловдивска!

Темида Пловдивска!

27.07.2021 | 21:07

Много си жалък ,бе тъпако!За какво ви е виновен този човек!Че си даде парите ,че искаше и до последно се бореше срещу мафията на автобусните фирми за да има екологичен транспорт!Че имаше ,куража да се опълчи на бандата на Тотев ,която за да вземат линиите на градски транспорт му прекратиха договорите и умишлено фалираха фирмата!

Отговори
7 5

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?