46

Събират най-добрите идеи за чист въздух в Пловдив, включете се и вие

Събитието "Идеатон за въздуха: Кварталите на бъдещето" очаква пловдивчани на 9 10 юни. Инициативата е на Община Пловдив и Purpose Climate Lab и цели да насърчи гражданското участие на различни заинтересовани страни по въпросите, свързани с подобряване качеството на въздуха в града. Стартът на двудневния идеен маратон ще бъде даден в 10:00 ч. във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /Земеделски колеж/. По време на събитието участниците ще мислят над идеи, които да подобрят качеството на въздуха в Пловдив. Отборите ще бъдат водени от ментори, част от различни експертни институции и граждански организации, които ще им помогнат да стигнат не само до креативни, но и до практически ориентирани идеи. Завършените предложения ще бъдат представени на Община Пловдив във финалния ден на събитието, а най-добрите сред тях ще имат реален шанс да бъдат осъществени на практика.

„С това събитие искаме да се обърнем към гражданите и да чуем техния глас и идеи относно подобряването на качеството на въздуха и средата на живот в нашия град. Бихме искали да разберем как те виждат решението на този въпрос и да почерпим заедно опит и идеи. В края на краищата въздухът е тема, която засяга всички и за нас е важно да създадем условия за обществено мислене и работа. Стига да има добри и реализуеми идеи, за нас ще бъде удоволствие да ги приложим в практика“, коментира зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

В рамките на инициативата всеки отбор ще мисли върху конкретна тема, свързана с качеството на въздуха, като гражданско участие и инициатива, транспорт, зелени площи, битово отопление, сътрудничество с научни институции, подкрепа от бизнеса и др. Обединяващата задача за отборите ще бъде да помислят как решенията, които взимат, могат да бъдат реално приложени на микрониво – например на улицата, в квартала и общността.  

Гражданите, които желаят да се включат в Идеатона, могат да се запишат за участие на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCOYA1k9LKUqDgxM_SHyN7IlZYoj3qlBT4gBJPmuoMjQtt0g/viewform

Основната цел на събитието е да подсигури максимално гражданско участие, а интерес към него вече има от различни групи, сред които ученици, родители и дори представители от клубовете на пенсионера в града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
А.Иванов

А.Иванов

23.05.2022 | 18:16

Прахът през лятото идва от многото строежи, които се реализират в Пловдив. През зимата основен проблем е Столипиново, където се гори всичко намерено на улиците или около контейнерите, както и гуми, отработено масло и.т.н. Тоест както богатите предприемачи. така и най-бедните замърсяват въздуха в Пловдив, да видим дали някой ще направи нещо по въпроса.

Отговори
5 0
Петков

Петков

23.05.2022 | 17:20

Пловдив е град в равнината.И най-малкият вятър носи прах от полето в града. И тъй като не можете да спрете вятъра решението е просто.Трябва да се мият улици и тротоари непрекъснато.За целта да се изградят съответнире структури по райони съоръжени със съответна техника и персонал.Да се оборудват сондажи с помпи за вода.Да се изиска от депутатите да променят закона и водата за миене на улици да е безплатна тъй като се връща в природата почти на 100%.Парите по разните програми на 90% да отиват за тази мярка.Всичко друго е палиатив и харчене на пари за наши хора.За съжаление пловдивската управа винаги взема най-неудачните решения и нямам надежда ,че някога Пловдив ще има чист въздух.Посоченото мероприятие е само тумба- лумба.

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?