Следвайте ни

С помощ от 2000 евро германецът си купува печка на пелети

Община Пловдив предоставя възможност за безплатна подмяна с екоуреди

viber icon

Значителна част от населението в Европа използва твърдо гориво за отопление и готвене в домакинството, като най-голям дял има използването им в Централна и Източна Европа, обясни за „Марица“ Елена Найденова, главен експерт в Дирекция „Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив. „В тези части на Европа се предприемат сериозни мерки за намаляване на емисиите. Съществена роля за ограничаване на емисиите на прахови частици от битово отопление имат правителствените и общинските финансови инициативи. Те са свързани с предоставяне на парични стимули за домакинствата при въвеждане на мерки.

Хората у нас постоянно говорят за чист въздух,

но не знаят какви ограничения и рестрикции предстои да се предприемат от общините и държавите, за да се подобри качеството му. Например една от забраните, която може да се въведе, е автомобили с нисък екологичен клас на двигателя да не влизат в центъра или части от него, изключение може да се прави само сутрин, когато се зареждат магазините. И нищо друго, освен автобусите - представяте ли си го! Естествено, специфични анализи ще покажат и докажат как и доколко ще намалее замърсяването и каква ще е оценката на въздействието върху околната среда, в частност върху атмосферния въздух. Подобни зони на практика могат да регулират ситуацията, но това може да стане чрез обосновано въведени рестрикции.

Добрите практики идват от Евросъюза,

където повечето градове са газифицирани и топлофицирани. Включително има въведени забрани в т. нар. зони с ниски емисии. В районите с високи нива на замърсяване се въвеждат забрани и битовите абонати нямат право да ползват твърдо гориво. За сметка на това в Дания например се предоставя финансиране от 530 евро на домакинство за замяната на стара горивна инсталация, произведена преди 1980 г., с нова, която да отговаря на съвременните емисионни стандарти.

По подобен начин в Германия се предоставя финансиране от 2000 евро на домакинство за закупуването на печка на пелети и 2500 евро, когато се комбинира с поставянето на соларни панели.

Във Великобритания е въведена специфична тарифа от 12.2p (0.15 евро) за киловатчас използвана електроенергия, когато домакинствата използват печки на пелети за своето отопление, коментира Найденова.

Добрата новина на този етап е, че

Пловдив е един от 7-те града в страната, които бяха одобрени

и получават европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ заедно със столицата София, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Монтана.

С този проект хиляди домакинства в Пловдив, които в момента се отопляват с дърва и въглища, могат да заменят старите печки с нови, които горят пелети, или с климатици. Могат също така да се включат към ТЕЦ или газопреносната мрежа.

Реализацията на проекта е неизменна част от дългосрочна целенасочена политика, свързана с управление на дейностите за подобряване и опазване чистота на атмосферния въздух на територията на община Пловдив.

 

Елена Найденова е главен експерт в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив от 2005 г. до момента. Тя е магистър-еколог - Аграрен университет, в периода 1995-2000 г., магистър "Управление проекти", ВТУ - София, в периода 2018 -2020 г.

Участие като експерт в проект на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда, Генерална дирекция „Околна среда” „Аirimplementationpilot”, Копенхаген, Дания, в който през 2013 г. Община Пловдив е избрана да участва като единствен представител за РБългария.

Участие като ръководител проект по ОПОС - „Разработване на Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив“ и План за действие към същата за периода 2018-2023 г.

Придобита квалификация през юли 2014 г. от проведено обучение от Европейски институт по публична администрация, гр. Маастрихт, Нидерландия, на тема "Европейски политики за опазване на околната среда: политики, законодателство и изпълнение“.

Участие от страна на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) като представител на общините в междуведомствени работни групи, свързани с управление на качеството на атмосферния въздух през периода 2015 г. до момента.

Участие като обучител през 2018 г. по проект на НСОРБ „Подобряване на капацитета на общинските служители за предоставяне на качествени публични услуги“.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

26.05.2021 | 22:10

В печката на пелети няма нищо еко. Да не говорим, че повечето печки са ужасно шумни. За тия пари взимам 2 климатика и плащам по-малко ток, отколкото за пелети годишно, а и се охлаждам лятото.

Отговори
4 0
що, бе?

що, бе?

14.06.2021 | 16:01

Ние сме на локално парно - котел с пелети, нужна е стая за него пелетите се сипват в бидон и той си ги поема, всичко е автоматично - включваш/ изключваш копче, досипваш в бидона, почти няма пушилка, като въглищата и дървата! Един път в годината се чисти от сажди комина и кюнеца на котела, тогава е мръсно, а и трябва да се пренесат по 15 кг. торбичка - 2 тона за годината, отделно и място за тях, това е всичко!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?