71

РИОСВ проверява кой обгазява Пловдив

 

Пет нови сигнала за силни миризми в града, основно в район „Северен“, са постъпили на 28 юни в РИОСВ – Пловдив. В тази връзка продължават обходите на екоинспекторите, започнали през вчерашния ден.

През двата дни е извършен засилен контрол на редица традиционно проблемни места в града. На проверките е присъствал и представител на община Пловдив.

Проверен е районът на ул. „Напредък“ и КАТ в район „Северен“. Констатирано е струпване на голямо количество отпадъци от различен произход: смесени битови, хартиени, едрогабаритни (тоалетни, мивки, шкафове). Въпреки, че на мястото са били разположени 2 контейнера за отпадъци тип „лодка“ и 4 контейнера тип „бобър“, те са били празни. Инспекторите днес са станали свидетели на запалени отпадъци, както и на следи от стари огнища, а във въздуха се е носила специфичната миризма на изгоряло. Под указанията на РИОСВ – Пловдив горящите отпадъци са били изгасени.

Второ място, на което е установено нерегламентирано замърсяване с отпадъци е терена под моста на Карловско шосе, в близост до Арман махала, при обръщалото на автобуси от градския транспорт. На купчини са изхвърлени стари мебели, гуми, чували, кашони, битови отпадъци.

Територията около Окръжна болница също е била силно замърсена основно с промишлени отпадъци.

Днес екоинспекторите отново са посетили конната база в землището на с. Царацово, община Марица. Както вече бе съобщено, в следобедите часове на 26 юни там възникна пожар на територия с площ между 700 и 800 м2, след като бяха запалени отпадъци от торова маса и постеля от слама, като за допуснатото нерегламенирано изгаряне на отпадъци дружеството ще бъде санкционирано. При повторната проверка е констатирано, че запалената маса все още тлее и от нея към града се носи неприятна миризма.

Направените и документирани констатации ще послужат като основание за предприемане на административнонаказателни действия срещу отговорните длъжностни лица съгласно Закона за управление на отпадъците.

Наред с осъществяваната контролна дейност екоинспекцията следи постоянно и състоянието на атмосферния въздух в града. Резултатите от извършвания непрекъснат мониторинг в двете автоматичните измервателни станции, разположени на територията на Пловдив сочат, че не са регистрирани превишения на стойностите на измерваните показатели нито тази седмица, нито от началото на месеца. В сайта на РИОСВ – Пловдив заинтересованите могат да следят ежедневно публикувания бюлетин за качеството на атмосферния въздух.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?