71

Революционно: Бъркат бетон с пепел от тецове

За чиста околна среда и по-здрав продукт 

Проектът ще се реализира в бетонов център в сeло Войводиново

Пепел от топлоелектрическите централи ще се използва за производството на бетон. Революционната технология се използва от „Златна Панега Цимент" АД, като дружеството е входирало инвестиционно намерение в РИОСВ-Пловдив. Освен пепелта от котлите, ще се оползотворяват също сгурия и шлака. Проектът ще се реализира в бетонов център в сeло Войводиново, който се намира в местността Баш пара. 

Основните съставки за бетон са цимент, инертни материали, пясък, добавки, вода и пълнители. В предвиденото инвестиционно предложение е заложено част от използваните пълнители да бъдат заместени с пепел от ТЕЦ.

На площадката на бетоновия възел има три броя метални силози с капацитет по 80 тона всеки. Планира се единият от тях да се използва за съхранение на пепел. Силозите са снабдени с ръкавни филтри за улавяне на праха, за да не се допусне замърсяване.

Производството на бетон е свързано с консумирането на природни суровини и заместването им с алтернативни такива е от съществено значение за опазването на околната среда, твърдят инвеститорите.

В същото време пепелта намалява риска от напукване, подобрява здравината и издръжливостта на втвърдения бетон, намаляват пропускливостта му и осигурява по-висока устойчивост на химически агресивна среда.

Друга важна полза е, че оползотворяването на голямо количество промишлени отпадъци от тецовете ще намали натоварването на депата.

Използването на пепелта няма да доведе до значим риск за хората и екосистемите, те не са опасни и при нормални условия са стабилни, твърдят експерти.

Очаква се мнението на РИОСВ за допустимостта на инвестиционното намерение. 

„Златна Панега Цимент” АД е част от групата "Титан" и е един от основните производители на цимент и бетон в България. Компанията има циментов завод и бетонови възли в четири града и работи върху разкриване на нови кариери за добив на чакъл, пясък и трошен камък.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Инжинер

Инжинер

18.12.2021 | 12:55

Револиционно пепел в пловдив се използва от 10 години след едно земетресение от 5 по рихтер ще разберете че се набляга на пепелта не на цимента

Отговори
2 0
Sceptic

Sceptic

18.12.2021 | 12:53

Нищо революционно няма. Сгурбетон е използван още при строителството на ЖК Тракия, по-новите панелки всичките са със сгурбетон за изолация. Разпробийте с бургия, излезе ли черен прах - сгурбетон.

Отговори
6 1
Тодор

Тодор

18.12.2021 | 14:12

И много преди това се е ползвал. Преди да направят Практикера на бул. България, това беше терен на Захарна Фабрика. Там имаше останки от стари сгради, може би от построяването и през 191х годена. Имаше много сгуробетон.

Отговори
2 1
Иди

Иди

18.12.2021 | 12:50

По финна фракция повече цимент няма да им стане работата за по ефтино

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?